torsdag 18 juli 2013

18 juli: Tillsammansodling och tillsammansskörd med Karin

Läs gärna bildtexterna för en del användbar fakta!
År 2012 startade en tillsammansodling på Brunnshög, som ett pilotprojekt till det Odla i Lund som pågår i år. Nu ses vi på torsdagar och Karin Jansson guidar oss i vad som bör göras. Det är fritt fram att komma med i gruppen. Enklast är om du har Facebook och letar reda på Odla tillsammans Brunnshög. Denna torsdag var vi några kursare och ett gäng andra odlare. Vi rensade lite ogräs, sådde nytt, spanade in vad som kan sparas för att ta frö senare och skördade. En stor padda blev störd i sin vila bland bondbönor och potatis vilket visar på att det trots att det inte regnat på flera veckor ändå hållit sig fuktigt i marken, tack vare täckodling. När vi var klara på "tillsammansodlingen" spanade vi in kursodlingarna.
Väl hemma blev det en god middag med nästan enbart tillsammansodlat och tillsammansskördat.
/Sara
Sallad som blivit så här stor och ståtlig
kan man låta gå i frö.  Då hela genmaterialet
finns i en enda planta, räcker det att spara en. 
Vitlökens stjälkar har vippat. Dags
att skörda! Vi sparade undan en del
som kan sättas till hösten för nästa år.

Låt stå! Två lökar inne på sitt andra år 
bevaras för att ta fröer för sådd nästa år.
Vi kapar de bondbönestjälkar som inte längre
har bondbönor kvar. Har vi tur med lång sommar 
kan plantan skjuta nya skott och ge fler bönor.

En padda. Vore roligt om vi kunde bygga en 
liten damm till dej och dina vänner till nästa år!
Där förr växte vitlök har nu såtts mangold, 
sallad och asiatiska bladgrönsaker.

Svedjerovan behöver inte skördas ännu. 
Men Karin ville visa den. Detta var basföda 
före potatisen klev in i svenskarnas liv.
Kursens rovor blir större än normalt. Vi odlar 
i en otroligt näringsrik kompost.
Mangold är tvåårig.
Skörda stora blad så kommer flera små nya. 
Dra inte upp plantan utan låt den stå så får 
du tidig skörd av smågrönt nästa vår. 
För att ta frö krävs att minst tio plantor 
får gå i blom för att få genetisk spridning. 

Persoljerot är släkt med persilja. Både rot och 
blast kan ätas. Denna rad har vi glömt att gallra.
Något att göra för de som kommer på måndag 
kanske? Gott i sallad och gryta.
Dillen var perfekt att skörda fram till förra 
veckan. Nu har den gått i blom och blivit lite 
besk. Men smaka och skörda om det smakar 
OK. Frys in! Låter vi den stå lite till blir det 
krondill som kan användas i inläggningar.

Salladslöken är vi generellt dåliga på att 
använda i Sverige. Även det gröna ska ätas!
Jobb för oss på kursen: Bönorna behöver 
mer plats . Vi måste dra bort en del 
honungsfacelia med mera som konkurrerar
för mycket med bönorna.

Sockerärter kan ätas råa eller lätt kokta. Hela 
skidan ätes helst medan de ännu är platta.
Skörda kontunuerligt så kommer det mer.
Märgärten kan ätas som sockerärt. Men låt 
den gärna växa till sig och pilla ut de 
goda ärtorna. Ät råa eller koka lätt.

Låt växa vidare! Gråärt (eller om det är blåärt)
ska vi skörda senare enligt Karin.
Det är mycket som vi ska skörda senare. 
Palsternacka till exempel. Mycket att se 
fram emot!
Idag dök det återigen upp en fotograf. Bland
annat fick morätter från odlingskollektivet
OKEJ agera modeller. Jag tänker på Niklas 
från Stadsjord som skojat och "rekommenderar
Dags att åka hem och laga middag!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar