tisdag 9 juli 2013

7 juli Skötsel och skörd

Under juli månad sköter varje vecka några kursdeltagare om odlingarna, vattnar, drar ogräs, så i luckor och skördar.

Rödbetor och polkabetor gallrades i måndags. Morötter gallrades också. Sallad, mangold, zucchini växer så det knakar. Mangoldrecept vi provat eller uppfunnit samlar vi i tidigare inlägg.

Första blomkålen skördad denna vecka!

Vita kålfjärilar fladdrar kring och några gröna larver har hittats. Vi chansade och täckte aldrig kålen med duk. Men nu lär vi nog få leta både ägg och larver. Så här skrev August Strindberg:
En förtvivlans strid är den mot kålmaskarne. Jag plockade äggen, som läggas på bladens undersida av den vita fjärilen Epeïra, tre gånger om dagen, och ändock fick jag senare plocka maskar (larver) sex gånger om dagen, utan att lyckas skydda två dussin blomkålshuven mot förstörelsen.

Det är med kålmaskarne som med synden; man plockar och plockar och den sitter där ändå, tills man slutligen tröttnar, finner sig i sitt öde och tänker: det ska väl så vara efter det så är!
” Källa: http://www.detenkla.info/kaalodlarens-oede.
Passa på att skörda!
Första broccollin och första bondbönorna skördade! Broccolli kommer tydligen med nya små buketter. Men frågan som infann sig var om det är toppen man ska ta eller buketterna som växer som sidoskott?

Från Runåbergs: "SKÖRD: Skär av huvuden med en bra bit av den läckra stjälken innan blomknopparna öppnat sig. Men även huvud med nyss utslagna blommor går bra att äta. Sidoskotten skördas sedan efterhand. Broccolin tål en hel del kyla och blir, liksom grönkål och brysselkål, godare efter några frostnätter. Den kan stå kvar i landet till långt in på senhösten."

Bondbönorna tog vi nu i ett skede där det inte behöver skalas två gånger. Bondbönor ska kokas, råa är de giftiga. Låter man bönorna sitta kvar länge och bli stora kan de torkas och förvaras länge. På alternativ.nu hittar jag många förslag på vad som kan göras med bondbönor. Godast och enklast verkar vara att äta med smör. Det gjorde jag idag. Till gräddstuvad mangold och pasta...
/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar