torsdag 23 januari 2014

16 jan Näringens kretslopp och Ekologiska pionjärer

Om näringens kretslopp och ekologiska pionjärer handlar dagens föredrag om
Karin Jansson höll en genomgång främst för de som inte gick kursen i våras. Se blogginlägg med anteckningar och länkar från den 8 mars 2013. Även i augusti var vi inne på samma ämne, men då med Nils. 

Som det ofta blir på våra lektioner så leder frågor och kommentarer till att vi snurrar in på sidospår. Som att våra magar och jorden fungerar på liknande sätt. Precis som jorden är beroende av bakterier så behöver vår mage bakterier. Vi har mer än ett kilo bakterier i magen. Forskning har börjat koppla bakteriefloran till en mängd sjukdomar. Ett alternativ till antibiotika som testas är att använda “goda bakterier”. (Sök på internet, det finns massor av artiklar. Här är en http://www.tomaslindblad.se/bakterius.html)

Vi kommer även in på ämnet glutenintolerans och Karin berättar att sjukvården ofta bara testar med blodprov och då inte hittar något problem. Ofta behöver gastroskopi göras för att studera tarmen och se om den är inflammerad. En inflammations behöver inte betyda intolerans, bara att du kan må bra av att ställa om kosten.


I Stockholm finns ett bageri som helt bakar glutenfritt, Friends of Adam. De har gjort boken FriendlyBread

Och så gled vi in på EM, effektiva mikroorganismer. Efter att ha läst artikeln undrar jag var jag kan köpa detta mirakelmedel med levande bakteriekultur?

Åter till föreläsningen och de ekologiska pionjärerna
Även detta finns länkat till från föreläsningen 8 mars. En rad personer och företeelser får vi veta mer om och deras betydelse för utvecklingen av jordbruket:

  • Justusvon Liebig  - efter hand kritisk till vad han själv forskat fram
  • Chilisalpeter/guano
  • Haber-Bosch - koppling mellan krig och konstgödsel
  • Julius Hensel kom på stenmjöl. Kom även på att mat odlad med konstgödsel blir för rik på kväve och kolhydrater men fattig på mineraler.
  • AlbertHoward kompost typ Indoor. (1920-30 -tal)
  • Eve Balfour (1950-tal) delade upp sin gård i konventionell och ekologisk odling. Istället för att bara mäta skörden i i vikt så mätte Eve Balfour näringsinnehållet i skördarna. Efter femton års odling kom hon fram till att skörden från den "konventionella odlingen" innehöll nästan 30% mindre vitaminer och mineraler jämfört med skörd från den ekologiska odlingen.

(Och så spårade vi iväg igen och kom in på prat om levande vatten, imploderad energi, parallella universum, flygande tefat och en dokumentär på SVT om teleportering. Vågar vi skriva det på bloggen? På 1700-talet blev ju kloka kvinnor brända på bål…)
  • Hans Peter Rusch bidrog till utvecklingen av organisk-biologisk odling. ”Jordens hälsa är människors hälsa." Vi är sammankopplade med jorden. Mikroorganismerna har stor betydelse för kretsloppet. Mineralgödsling är tvångmatnin, ”ungefär som att föda bäbisar med läsk”. Skiktbildning i jorden. Olika mikroorgnaiskmer verkar på olika jorddjup – mot plöjning och röra runt jorden.
  • Permakultur är ett annat kapitel och ett par andra föreläsningar. Se här del 1 och del 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar