torsdag 19 december 2013

19 dec Växthus i växthuset

foto: Eva Kellgren
Nyskördat i växthuset. Rädisor och daikon. Plats bereds för ett växthus i växthuset. Det ska byggas över en varmbädd med hästgödsel som uppvärmning. Förra gången vi byggde växthus i växthus var den 21 mars. Då fanns ännu inte växthuset på Brunnshög och vi höll till i Stadsparken. Klicka HÄR och se hur växthuset på Brunnshög växte fram!
/Sara
____________________________________________________

En riktigt regnig och ruggig dag. Till fikapausen hade Emma med sig glögg och pepparkakor som hon frikostigt bjöd på, det värmde och uppskattades mycket, tack!

Idag började vi att bygga ett växthus i växthuset. Först skyfflade vi undan kompostjorden där det skall placeras, och skördade av det som växte i bäddarna där, pak-choi och daikon (daikonsorten ´Mooli minowase´ var störst och godast, den vi skördade idag såddes den 22/8, tror jag). Det lilla växthuset byggs med bågar av tillklippt vattenslang (2 meter långa) och skall täckas av samma sorts plast som det stora, det blir 2,3 meter brett och 6 meter långt. Med hjälp av hästgödsel (det tar tre veckor för hästgödsel att ”brinna” och verkligen producera värme) och den extra isoleringen skall vi här kunna dra upp plantor och odla tidigt på säsongen.

Att det nu är mycket svampangrepp, likt ett vitt lager på den bara jorden fick oss att prata om svamp. Nils berättade att det växtskyddsmedel, rovsvampen Tricoderma, som vi använt mot gråmögel på grödorna i växthuset har samma skyddsklass som vanlig bakjäst. Det framstår därmed inte som ett särskilt farligt medel, och är också godkänt för ekologisk odling.

Om du behöver långa måttband för att använda i jordiga sammanhang rekommenderar Nils glasfibermåttband, de är bättre och billigare än de i stål som lätt kärvar till sig i ”rullmekanismen”.

Dessutom fick vi besök av en man från Concrete Farming, en grupp som odlar vid Waldorfskolan i Hardeberga. Deras växthus blåste sönder i stormen och han ville ha råd inför uppbyggandet av ett nytt, vi bollade fram och tillbaks om olika alternativ. Eftersom deras odlingar är belägna i en sluttning skulle ett intressant alternativ vara en nedgrävd modell, förutom fördelen att vara mindre vindkänsligt borde ett sådant också kunna utnyttja jordens värmeisolerande förmåga. Till våren vore det trevligt att avlägga ett studiebesök hos dem. Per cykel kan vi ta oss dit snabbt och enkelt, då gamla banvallen numer är cykelväg.
/Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar