fredag 27 december 2013

Lästips för jullediga om permakultur, pengar och psykologi

Länktips från kursens lärare Karin Jansson:

Annika Tibblin som pratade om hållbarhetspsykologi med oss i november kommer tillbaka till kursen den 24 januari. Hennes uppsats finns här: http://www.lumes.lu.se/database/alumni/06.08/thesis/Annika_Tibblin.pdf

Paul gav oss en introduktion till permakultur före jul. Här tips på en sida på engelska om permakultur. Just nu har de en serie där de introducerar vad permakutlur är http://www.permaculture.co.uk/articles/what-permaculture-part-1-ethics

Lektionen före jul kom vi in på pengar. Det är ju ett väldigt stort begrepp. Eventuellt blir det en föreläsning om detta till våren. Här några tips med introduktion till vad pengar är, hur pengar skapas och hur banksystemet fungerar. De ger en bakgrund till hur vårt pengasystem fungerar, som fortfarande väldigt få känner till. http://www.positivemoney.org/how-money-works/banking-101-video-course/

Vi har tidigare diskuterar begreppen basinkomst och den nya termen prekaraitet. Intressant läsning/tvprogram här http://basinkomst.nu/ och här http://www.ur.se/Produkter/178940-En-bok-en-forfattare-Prekariatet och Sara tipsar om filmen:

Före jul hade vi besök i av en kille från Concrete Farming i Malmö. http://www.concretefarming.se/

Då pratade vi om nedgrävda hus. Läs mer här:
http://www.permaculture.co.uk/readers-solutions/year-round-growing-underground-greenhouses

Sara tipsar vidare om komplementära valutor:
Inspirationsfilmen What the Economic Crisis Really Means - and what we can do about it (12 min)


Bernard Lietaer, civilingenjör, enonom, författare och professor som har arbetat på Belgiens nationalbank. Nu är han “complementary currencies expert” och inspirerar bland annat genom youtube:
http://youtu.be/nORI8r3JIyw och http://www.youtube.com/watch?v=T9EI2PrDpmw

WIR är en komplementär valuta som använts i Schweiz sedan 1934 då WIR räddade lokala företag från ekonomisk kris. År 2010 använde 60 000 företag valutan. Se filmen på 8 minuter: http://youtu.be/VMy8zmWSrFA  ”WIR is like a family”.

Omställningsvalutan Bristol Pound lanserades i september 2012 http://bristolpound.org/ Även andra omställnigsvalutor har lanserats i Storbritannien. Dessa baseras på den nationella valutan med syftet att  stötta lokalt företagande, bygga samhällets nätverk och skapa en mer rättvis, starkare och gladare lokal ekonomi (öka resiliensen). Se även http://www.totnespound.org, http://brixtonpound.org och http://thelewespound.org.

Minutos är den senaste valutan jag har provat på. Den kan utfärdas av dej själv och baseras på förtroende och gott rykte. Se film på 29 minuter här: http://minutocash.org!

och slutligen... Vad tänker ni om växthuset på höjden, Plantagon i Linköping?
/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar