måndag 2 december 2013

Bok: Grönt för livet

Grönt för livet  är skriven av Victoria Boutenko.

Victoria inspirerar och delar med sig av hur hon och hennes familj gjorde en hälsoresa, från sjuka och trötta till friska och fulla av liv. Hon och hennes familj var drabbade av sjukdomar som det inte tycktes råda någon bot på. Victoria var mycket överviktig och hade fått diagnosen arytmi som hennes far tidigare dött av. Hennes man, Igor var kroniskt sjuk sedan barnsben och hans reumatiska besvär gjorde det ibland omöjligt för honom att röra sig. Hans läkare gav honom två månader kvar att leva om han inte opererade bort sköldkörteln, så den togs bort. Dessutom hävdade läkarna att han kunde förvänta sig ett fortsatt liv i rullstol. Samtidigt föddes hennes dotter med astma och allergier och hennes son hade drabbats av diabetes. Det tyckts inte finnas någon hjälp att få.

1994 hörde Victoria talas om raw food och i sin förtvivlan över att vilja hjälpa sin familj till ett hälsosammare liv började hon och hennes familj äta en 100% rå, vegansk kost. Detta gav snabba resultat och efter hand lärde de sig hur de skulle tillreda de olika rätterna. Efter tre månader ställde hela familjen upp i en 10km lång löpartävling. Familjen fortsatte, med stöd från varandra, att äta den 100% råa växtbaserade kosten under sju år och märkte hela tiden en stegrande hälsoförbättring. Sjukdomssymptomen uteblev, men efter en tid upptäckte hon att även denna typ av kost hade sina brister. Eftersom familjen visste hur mycket friskare de blivit vågade de inte ge upp sin nya livsstil. Men allteftersom tiden gick visade alla familjemedlemmar symtom på att tillfriskningsprocessen hade avstannat och nu gick bakåt. Detta i form av ömmande tänder, gråare hår och vårtor. Victoria satte igång att söka efter svaret till vad som fattades i familjens fantastiska kost?

Efter många gissningar och nitar kom hon fram till att bladgrönt måste vara det som fattades. Hon hade studerat vilda schimpanser och förstått att eftersom människan och schimpansens DNA är identiska till 99,4% så borde vi se och lära utav dem. Schimpansen har naturligt ett starkt försvar mot Aids, cancer och hepatit C, så Victoria började göra efterforskningar fast besluten om att det måste vara något i deras kost som gjorde dem så motståndskraftiga.

Schimpansernas kost består till stor del utav bladgrönt, runt 40 %. Eftersom vi är så lika dem är Victorias gissning att människans kost därför bör vara runt 99 % lik schimpansens. Vilket enligt hennes uträkningar innebär att människor bör äta cirka 0,4-0,9 kg bladgrönt varje dag. Detta motsvarar ungefär två stora buntar av gröna blad.

I Victorias familj tyckte de, trots de gröna bladens helande förmåga, att det var svårt att äta så stora mängder gröna blad, dessutom tyckte de inte att de var så gott. Ofta intar schimpanserna sina gröna blad tillsammans med frukt, genom att linda bladen runt frukten. Tillsammans med frukt blir de gröna bladen mer aptitliga. Victoria började mixa gröna blad tillsamman med frukt och vatten och upptäckte att detta var ett sätt som var både gott och enkelt för att få i sig den stora mängd gröna blad hon kommit fram till att människan bör äta. Så hade hon uppfunnit den gröna smoothien.

Victoria Boutenko går in på många fakta kring de gröna bladen och hon skriver om näringsämnen, matsmältningen, saltsyran i magsäckens betydelse för näringsupptaget och mycket annat. Som läsare får man följa henne i den studie som hon gjorde tillsammans med frivilliga där alla fick dricka en liter grön smoothie om dagen under en månad och sedan utvärderades deltagarnas resultat.

Om man skall tro författarinnan har hon själv, hennes familj, deltagarna i studien och många därtill visat fantastiska hälsoförbättringar med hjälp av ett stort dagligt intag av gröna smoothies. Och jag känner personligen många som förälskat sig i denna dryck.

Boken är verkligen detaljrik och hennes argument är väl underbyggda med fakta vilket som läsare får en att omöjligt kunna tvivla på de gröna bladens relevans för en bättre hälsa. Hon skriver inspirerande och jag streckläste boken. Ju längre jag kom desto mer övertygad blev jag. Grönt för livet är verkligen en inspirerande bok och tankarna dras mellan att fortsätta läsa eller att resa sig från soffan och göra sig sin första gröna smoothie.

Jag kan varmt rekommendera Grönt för livet, och personligen är det en följeslagare som jag tar upp, läser i och låter mig inspireras av när jag upplever att jag hamnat på fel köl. Tål att läsas och bläddras i om och om igen.
/Anna

För fler boktips, se inlägget Böcker vi läst och rekommenderar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar