Om kursen

I mars-november 2013 genomfördes den första folkhögskolekursen Stadsodling i Lund
En fortsättningskurs startade i november. Den pågår till och med februari 2014. I mars 2014 räknar kursledaren Karin Jansson med att en ny omgång elever kommer att börja studera. Vi som har gått hela kursen vill varmt rekommendera Stadsodling i Lund.

Kort om kursen: Stadsodling i Lund 2013 bedrivs som folkhögskolekurs på 50% med undervisning i huvudsak på måndagar, torsdag och fredagar. Tid för praktik och projekt är flexibelt. Studiefrämjandet är en samarbetspartner. I deras lokaler nära centralstationen hålls en del teoripass. Lunds kommun är samarbetspartner genom projektet Odla i Lund. Odlar gör vi på Brunnshög. Läs mer om kursen nedan.

Hitta till odlingarna: I nordöstra Lund, med Utmarksvägen i öster finner du 2 hektar mark. Se det inringade området på kartan. Kursen odlar på drygt 500 kvadratmeter. På Eniro kan du hitta rätt genom att söka på Tornäs, Lund.

Då projektet Odla i Lund främst är ett "klimatprojekt" ser vi helst att du promenerar, tar buss eller cyklar hit.  Buss 169 och 166 stannar vid Solbjer, strax intill odlingarna. Buss nr 169 från Värnhem i Malmö till Solbjer i Lund tar 18 minuter under pendeltid. 169:an och 166:an passerar även Lund C, Lunds Centralstation.

Texten nedan kommer från Färnebo och Holma folkhögskolors hemsidor.

Stadsodling i Lund

Efter kursen kan du driva och utveckla stadsodlingsprojekt, t ex. sociala projekt som skolträdgårdar, rehabiliteringsträdgårdar, kvartersodlingar, skogsträdgårdar/parkskötsel med inriktning mot ätliga växter och lokala kommersiella odlingar.
I kursen studerar du småskalig ekologisk odling, samt arbete med sociala odlingsprojekt, omställning och ledarskap. Du får lära dig växthusodling, skogsträdgård och permakultur.
Utbildningen ska leda till kompetens som stadsodlare.

Utbildningen bedrivs i Lund men kommer också att innehålla en rad studiebesök och praktik på olika platser i Skåne. Den praktiska odlingen kommer att ske på Brunnshögsområdet i Lund. Här får du lära dig frilandsodling, att odla i bäddar och växthusodling. En del av den praktiska odlingsdelen är förlagd på Holma Skogsträdgård i Höör där vi lär oss om skogsträdgårdar och agroforestry.
Teoretiska lektioner är förlagda hos Studiefrämjandet i Lund. Här får du lära dig växtodlingens teoretiska grunder. Det blir också föreläsningar kring omställning, permakultur och hållbart samhälle liksom en kurs i ledarskap och föreningsteknik.

Du kommer under utbildningens gång att praktisera på stadsodlingar, framför allt i Lund/Malmö-området. Det går också bra att ordna praktik själv, t ex på en ekologisk gård.

Kurslängd: Halvtidsstudier ca 1 mars - 15 november med två veckors sommaruppehåll.

Kostnad: Undervisningen är kostnadsfri. Eleverna står själva för resor till studiebesök och till Holma Skogsträdgård. Studierna kan finansieras med studiemedel från CSN.
Antagning sker med hjälp av personligt brev där du ska motivera varför du vill driva sociala stadsodlingsprojekt. Tidigare erfarenhet av odling och sociala projekt är meriterande.

Kursen är ett samarbete mellan Föreningen Holma Folkhögskola,  Färnebo Folkhögskola, Studiefrämjandet och Lunds kommun

Kursansvariga och lärare: Nils Lindblad och Karin Jansson
Nils Lindblad
Foto: Sara Nelson
Karin Jansson
Foto: Eva Kellgren

3 kommentarer:

  1. Vilket härligt initiativ :)/Trevlig blogg.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jag undrar när man kan söka till nästa stadsodlingskurs. Brukar det vara på hösten?
    Tack på förhand! :)
    Rebecca

    SvaraRadera