Vi som går kursen

Vi som går kursen 

(Texterna nedan är under ständig uppdatering) 

Nedan en lista över oss som studerar stadsodling i Lund 2013. Några hade från början odlingserfarenhet, andra inte. Medelålder ligger kanske runt 28 år. I kursen ingår att vi ska göra praktik och ett projekt. Vi täcker in en rätt stor del av Skåne då bara sju av tjugo bor i Lund. Vill du skriva till oss så har vi e-postadress stadsodlingilund(snabela)gmail.com.

Amanda mitt i "tillsammansmatlagning".
Amanda Randau – är urmedlem i gruppen Odla tillsammans Brunnshög som startade i maj 2012 som pilotprojektet till det som nu är Odla i Lund. Wwoofade sommaren 2012 i Sydamerika.
Projekt:
Praktik:
Favoritredskap: Sydamerikansk odlingshacka som påminner om en korp.


Anat och Julia tjärar in växthusets trädelar.
Anat Johansson - har odlingskunskaper sedan tidigare då hon även läst en självhushållningskurs i (? Länk?) och bor på landet med egen odling. Anat har även kaniner.

Projekt: Växtfakta - en sammanställning
Praktik: Hos en biodlare med sju kupor





Anna med nyskördad squash.
Anna Holmberg – är matkreatör och rawfoodinspiratör, intresserad av hälsa. Ser odling som ett medel att få tillgång till god och näringsrik mat, utan att det ska behöva bli dyrt och krångligt. Avser att odla farmors trädgård på Bjäre. Hösten 2013 flyttade Anna till Köpenhamn, till en central stadsdel fullt av ekologiskt. En granne har till och med höns.

Projekt: En receptsamling baserad på råvaror vi odlat i kursen
Praktik: Wålstedts lantbruk och trädgård

Favoritredskap: Mixer


Benjamin i gult på besök i Seved.
Benjamin Nilsson – ser odlingen som ett naturlig följd efter studier i humanekologi vid Lunds Universitet.
Projekt: Skapa en köksträdgård till EFS-kapellet i Lund. 
Praktik: S:t Hansgården - fritidsgård med permakulturtänk
Boktips: Myten om maskinen av Alf Hornborg
Favoritredskap: Pendelhacka





Cecilia Johansson – har tagit ett sabbatsår från psykologprogrammet i Lund. Är styrelseledamot i Föreningen för Hållbarhetspsykologi och är nyfiken på kopplingen mellan människans välmående och naturen. Förvaltar en prunkande odlingslott tillsammans med kompisar i Malmö. Hösten 2013 studerar Cecilia miljövetenskap parallellt med folkhögskolekursen.

Projekt: Föredraget Bli din egen etoterapeut som hölls under en seminariehelg med föreningen för Hållbarhetspsykologi.
Praktik: I odlingslanden hos Ecotopia - konferensanläggning och kunskapscenter på Österlen

Charlotte som lekfull odlingsbrud.
Charlotte Nycander Gouranios – och Hemmets gröna vrå har gått från att vara ideell inspiratör på facebook och blogg till nyföretagare. Charlotte har intervjuats för både radio och tidningar där hon delat med sig av odlingtips.
Projekt & praktik: Projekt på Almviks 4H-gård ledde till start av eget företag.
Daniel och Cecilia sätter ut små plantor.
Daniel Kaplan – gillar Livet med stort L och är en hejare på att ta till vara på produkter från samhällets överflöd. Odlar gärna tillsammans. ”Farsan odlar så det kan vara kul att få odla tillsammans sen.” Är en av de drivande i Mykorrhizas stadsodlingsprojekt i Enskifteshagen i Malmö.
Boktips: The Secret Life of Plants
Praktik: Mullbärsbacken - en skogsträdgård i Malmö
Projekt: Dels Mykorrhiza, dels en studie av kalebasser, deras olika användningsområden, odlingsfakta och kuriosa.




Elin P är somrig den första kursdagen
efter sommaruppehållet.
Elin Pettersson – har studerat trädgårdsingenjörsprogrammet på SLU/Alnarp. Stadsodlingskursen har lett till en praktik i Helsingborg som känns helt "rätt".
Praktik: Det ena praktikplatsen är på Sofiero och det andra är projektet som heter Plantering utan gränser. 
Projekt: Elin kommer att medverka i två(!) utställningar under Trädgårdsfesten på Sofiero 23-25 september.
Kursbäbis: I november, en vecka efter kursens slut så föddes Idril, Elins dotter och vår kursbäbis. Den 10 januari besökte de båda fortsättningskursen.

Elin kör hjulhackan.
Elin Wallin – har drivit Klädoteket i Malmö. Elin, Hanna och Charlotte utgör basen i stadsodlingskursens spantankörer där vissa även kan trumpeta på vattenkanna.
Praktik: Under sommaren har Elin hjälpt Nina på den nya gården i Västergötland.
Projekt: Elin och Nina hade redan förra året påbörjat ett projekt med att besöka personer och grupper som är självförsörjande, intervjua dem och samla på sig erfarenheter av vad som inte fubkar och vad som funkar. Denna sommar lades ytterligare besöksmål och intervjuer till samlingen.









Eva gräver.

Eva Kellgren – är landskapsarkitekten som vill få in mer ätliga växter i parker och vanliga trädgårdar. Arbetar i projektet Odla i Lund parallellt med studierna. Har praktiserat i Pegasus trädgård, bland annat vid beskärning av bärbuskar. Vill hemskt gärna ha höns vid odlingarna på Brunnshög.





Hanna, Karin Jansson och Anette Nilsson.
Hanna Gunnarsson – studerar Permakulturdesign vid Glokala Folkhögskolan parallellt med stadsodlingskursen. Hanna har under sommaren varit matansvarig inför Backafestivalen samt bemannat Brunnshögsodlingarna genom anställning hos Lunds kommun, i Odla i Lund-projektet.






Julia ympar koncentrerat.
Julia Tedvik – Men färsk examen i samhällsplanering flyttade Julia och hennes sambo från Malmö till ett ledigt hus på landet, utanför Helsingborg, med en dröm om att bli självförsörjande.

Projekt: Flytt till landet och bli självförsörjande,
Delprojekt, Hot år 1: Parkslide
Praktik: kommer



Karin och Eva smakar vilda blad.
Karin Hertting – har redan studerat vid Holma folkhögskola och kan mycket om odling, speciellt skogsträdgårdar. Karin plockar ständigt med sig nötter och frön som hon har hittat exempelvis på hundpromenader, till sina kurskamraters stora glädje. Karin är styrelsemedlem i Skogsträdgårdens vänner och är ett bra bollplank om du vill planera in ätliga perenna växter i din trädgård. Ständig följeslagare är en fin labrador som blivit kursens "kurshund".






Linn kör såmaskin med yngste sonen.
Linn Sköld – Se till att få rensa ogräs någon timme bredvid Linn! Linn har otroligt mycket kunskap och erfarenheter inom en mängd områden, bland annat hälsa och naturmedicin. Hon bor på landet och är intresserad av självförsörjning. I augusti började Linn studera på en utbildning i mathantverk och startade i november sitt eget företag. Getter kommer det handla om...
Projekt & praktik: Sveriges första campingodling






Marias siluett pryder Lokaltidningen.
Maria Svensson – fullföljde inte kursen men var med länge nog att få pryda framsidan på Lokaltidningen Lund.








Nina trumpetar med Elin.
Nina Ramsauerhar nyss köpt en gård i Västergötland. Studerar Hållbar stadsutveckling parallellt med odlingskursen. Vill starta ett ekokollektiv med likasinnade.
Favoritredskap: Grep
Praktik och projekt:
Projekt: Elin och Nina hade redan förra året påbörjat ett projekt med att besöka personer och grupper som är självförsörjande, intervjua dem och samla på sig erfarenheter av vad som inte fubkar och vad som funkar. Denna sommar lades ytterligare besöksmål och intervjuer till samlingen.




Paul och Daniel pratar om sin
praktikplats efter lunchen.
Paul Hellfalk – har nyss flyttat till ärvt hus med mark tillräckligt för att bli självförsörjande på Österlen. Går samma permakulturdesignkurs som Hanna. Är även intresserad av Aquaponics.
Praktik: Mullbärsbacken - en skogsträdgård i Malmö
Projekt: Permakulturdesign och kartering av en gård i Skåne.






Sara har "uppfunnit" en krok.
Sara Nelson – är civilingenjör med eget företag. Har stort intresse för att arbeta vidare med resiliens och framtidens energi- och livsmedelsförsörjning. Är sedan i mars i år deltidsanställd i stadsodlingsprojektet Ett Grönare Lund.

Praktik: Ett grönare Lund - Stadsodling som demokrativerkstad
Projekt: Den här bloggen bland annat.
Favoritredskap: Spade




På praktiken.
Fotograf: Emelie Hjertzell.
Sofia Rislund Ramos – studerar till trädgårdsingenjör vid SLU Alnarp. Praktiserade under sommaren på den hästdrivna gården Solträdgårdar. ”Jag tror på småskalig odling och lokalproducerad mat som kräver mindre fossila bränslen”. Vill arbeta med barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar