söndag 15 september 2013

12 sept Meloner i växthus och rader av bär

Vad hette de nu, melonerna som var så goda? Hale´s Best Jumbo? Vi skulle gärna vilja äta upp dem själva allihopa. Men vi kommer erbjuda provsmakning till besökare på Skördefesten i Stadsparken sista helgen i september.

De som inte arbetade i växthuset var ute och förberedde för att kunna plantera ut de bärbuskar som vi tillverkade av vintersticklingar i mars. Och dagen inleddes med ett teoripass. Det börjar bli kallt att ha teori ute nu, stillastående. Långkalsonger och mössa på.
/Sara

Bärbuskar på rad.
Wellpapp försvårar för ogräs.

I växthuset har det börjat mögla på bland annat paprika och aubergine, det angripna rensas ut och kastas bort.

Vi har gjort i ordning ett område för bärbuskar. En generell regel för bärbuskar är 1,5 meters avstånd mellan plantorna. Här blir det två bäddar med en gång emellan och tre rader med plantor i varje bädd.

I den norra bädden sattes svarta vinbär, Ribes nigrum, av sorterna ´Ben Alder´,´Ben Jamond´, ´Ben Sarek´, ´Hedda´, ´Polar´, ´Risarp´, ´Storklas´och ´Öjebyn´.

I den södra bädden sattes krusbär, Ribes uva-crispa, Grossularia-gruppen; ´Hinnomäki gul´, ´Hinnomäki röd´ och ´Ole Malmberg röd´, eftersom krusbär oftast inte blir så höga är det lämpligt att plantera dem längst söderut. Här sattes också röda vinbär, Ribes rubrum, ´Röd holländsk´och ´Jonkheer van Teets´. Vita vinbär är botaniskt sett en variant av röda vinbär, vi har sorten ´Vit jätte´.

/Karin H.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar