torsdag 19 september 2013

19 sept Bänk, buskar, bönor och basilika


Idag njöt vi av solen och färgerna.

Fler buskar skulle planteras.

En diskbänk fick nytt liv med ett nytt stativ.

All basilika åkte ut. En del krukades om och kommer att säljas under skörde-festen i Stads-parken om de tar sig.

Potatis som några av oss hade planterat med sheet mulching var redo att skördas.

Bönor som angripits av skalbaggar fick inte läggas på kom-posten.
Vi har plockat fröer av spenat, dill, bönor, ärtor och annat för att spara till utsäde. Av en hel stor påse bondbönor var det bara ett femtiotal bönor som inte var perforerade - ännu. Med viss sorg åkte hundratals bönor tillsammans med sina hungriga larver och skalbaggar ner i matavfallsbehållaren för vidare transport mot biogasanläggningen. Tur att det inte var hela mitt vintermatförråd som rök. Och hoppas att inte Runåbergs råkat ut för samma öde.
/Sara


Här har kurskamraten Karin beskrivit samma dag lite mer utförligt:

Planteringen av bärbuskar fortsatte och avslutades. Sköljbänksbygge av en gammal diskbänk genomfördes (tack för dina sekunda varor efter köksrenoveringen, Eva!). Till slut ut med den resterande basilikan ur växthuset (så otroligt mycket de plantorna har gett under en säsong, klippts ner och kommit igen, hur många skottkärrelass som helst!). 
Sheet mulching.
Sköljbänksbygge.
Vi talade om marktäckning med wellpapp och tidningar, båda är bra material eftersom de bryts ner med tiden. Använder man wellpapp skall man ta bort häftorna/klipsen eftersom de ofta innehåller koppar, och kopparoxid är giftigt för växter. Därför skall man inte heller vattna med regnvatten från koppartak, berättade Nils. Häftorna i dagstidningar behöver man inte avlägsna (för att de ej är av koppar och för att de är så små och försvinner av sig själva antar jag). Om pappen inte är helt ren skall en lägga sidan med tejp och etiketter uppåt, de lossnar efter ett tag när de blöts upp och kan lätt rivas bort då. En nackdel med wellpapp är att den blir skör när den är blöt (undvik alltså att gå på den), en fördel är att maskarna tycker att det är mumma! 

Om en täcker direkt på växande ogräs, kan det vara en fördel att trycka ner/platta till det istället för att kapa det, eftersom det då, genom att det försöker resa på sig hela tiden, tröttar ut sig och dör. Framförallt kvickrot kan röra sig långt i sidled för att hitta upp ur täcket. Det är viktigt att täckmaterialet överlappar vartannat med 30 cm vid alla skarvar.

Marktäckning är bra för såväl perenner, som utplanteringsväxter (grödor vi drar upp inomhus och sedan sätter ut som småplantor) och nyplanterade buskar och träd. Gräs är en svår konkurrent som tar upp mycket vatten, undvik det kring buskar och träd!

Vi kollade på potatisen som vi i våras lade ut på wellpapp och sedan täckte med halm och ogräs, den hade blivit riktigt fin, med stora, rena knölar! Den här metoden för att bryta ny odlingsmark utan tungt arbete, och ändå få en skörd första säsongen kan alltså rekommenderas!

Karin H.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar