onsdag 2 oktober 2013

3 okt Skogsträdgården i Holma


Kursen for till Holma skogsträdgård en heldag ännu en gång. Förra gången var i juni.

Kursens andra besök på Holma blev en fin höstdag. Vi studerade skogsträdgården, repeterade skogsträdgårdsteori, plockade lite fröer och åt och plockade en hel del silverbär (Eleagnus umbellata - koreansk silverbuske och Eleagnus angustifolia - japansk/smalbladig silverbuske, osäker på korrekta namngivningen/uppdelningen). 

Under förmiddagen hade vi sällskap av ett gäng Bärfisar från Höör. Efter lunch begav de sig och vi tog oss mer handfast itu med skogsträdgården. En del av oss grävde djupbäddar för framtida grönsaks/rotsaksodling i en del av trädgården (är bra att ha ingredienser nära till hands när det är aktiviteter i trädgården). Andra röjde bland nässlor och hallon i nötlunden, för att göra det framkomligt till de av bär översållade silverbuskarna. Till detta behövdes en kraftinsats! Och det blev så fint! Med gemensamma krafter röjdes ogräs undan, grävdes hösthallon och smultron upp (en hel del togs med till Brunnshög) och täcktes marken med svart väv för att hindra ogräsens återkomst. 

Härligt att se ett så tydligt resultat av några timmars arbete, jag tenderar att tjata, men det var ett så bra exempel på nyttan och glädjen i/med att vara flera som arbetar tillsammans! Det går snabbare, blir bättre och är så mycket trevligare! Tack alla för en trevlig dag i vackert väder! 
/ Karin 

Några av oss missade den 3 oktober. Vi tog igen det missade tillfället på söndagen istället. Då hade Holma skogsträdgård en familjedag med äppelmustning, bygge av "naturlig" bikupa och rundvandring där vi även fick veta mer om barnprojektet Bärfis. Fantastiskt projekt som finansieras genom fantastisk fond, Arvsfonden!

Dagens upptäckt var silverbär. Jag plockade en halvliter från busken med de godaste bären. Några bär åkte in i frysen, några väntar på att mogna lite till. Sedan ska jag ta frö på samma vis som vi gjort med tomaterna. Ser fram emot en egen buske om några år!
/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar