torsdag 31 oktober 2013

24 okt Äppelmustning

Vi besöker Fontänhuset och mustar äpplen i deras trädgård.

Förra gången vi var här förvandlade vi en del av gräsmattan till odlingsland.

Vår lärare Nils arbetar även här, i ett arvsfondenfinansierat projekt kallat Gröna fingrar. Inspiration:
- Gröna fingrars projektblogg
- Gröna fingrars projektplan



Några flaskor pastöriseras också. Äppelsaften står i en kastrull på spisen. Med en termometer mäter ser vi när saften nått 75 grader. Därefter fylls flaskor som varit i ugnen på 100 grader. Locken har kokats. Denna must klarar sig i rumstemperatur länge.

måndag 21 oktober 2013

18 okt Miniutvärdering och ett smörgåsbord av fröer

Morgonen inleddes med att de kursdeltagare som var med på Studiefrämjandes ledarutveckling steg 2 berättade en del av vad de varit med om. Allt ville de inte avslöja. Där var flera roliga övningar som de rekommenderar oss andra att uppleva själva. Ett citat som fastnade: Kunskap är information som har värderats och satts i sammanhang.

Sedan bad Karin Jansson oss att berätta vad vi upplevt av kursen, pedagogiken och innehållet. Se nedan.

Sist hade vi fröfrossa. Vid ett smörgåsbord av fröer fick vi ta del av vår skörd, sånt som blir till utsäde nästa sässong. Härligt. Vilken rikedom!

Några ord från miniutvärdering:
Inspirerande att ses i den här gruppen, lära av varandra.

Vi är ambassadörer utåt då vi bjuder folk på mat vi har odlat, syns på bussen med grönsaker som sticker upp ur kassar och tar med kompisar till odlingen.

Jag har tagit med kompisar för att skörda som nog tänkt "ja, ja, vi plockar väl lite 5 minuter" men sedan har varit svåra att slita därifrån. "Fusk att ni får CSN, ni får ju så mycket mat!" sa en syster avundsjukt.

Jag gillar att vi har fått siffror, fakta kring det vi redan tror på som ger trygghet i samtal med andra.

Jag har fått mer konkreta lösningar på hur jag kan leva hållbart.

Jag kan förändra det jag kan. Jag kan acceptera det jag inte kan förändra.

Redan före kursen var jag i den här omställningen. Här hittade jag andra som tänker likadant. Istället för att tjata ihjäl andra i min omgivning kan jag bolla tankar med likasinnade.

Ni (Karin och Nils) har blivit förebilder.

Jag har blivit tuffare.

Vi smittar av oss. Igår kom min man hem med ekologiskt ris.

Och min man googlade detta med fröer. Han berättade för sina slipskollegor på jobbet som blev helt besatta och undrade vad de kunde göra, protestera, skriva på något, eller?

Till sist frågade vi Karin vad hon tyckte och hon svarade bland annat att Fredagarna har varit min roligaste dag i veckan.
/Sara

17 okt Vilda pollinatörer

Christine Sandström är biolog och forskningsassistent vid Lunds universitet. Idag är hon vår gästföreläsare och berättar om vilda pollinatörer. Vi hjälper henne sedan att göra fältet fint där hon ska så blommor. Där har vuxit potatis och vi skördar glatt trots ihärdigt smådugg.

Vi fascineras av de fina små djuren som vi får studera på nära håll. Christine berättar att de har dött själva, inte dödats.

Vad är en vild pollinatör?
I Sverige har vi en sorts tambi men vi har 300 olika sorters vildbin. Förutom bin så finns det bland annat fjärilar och flugor som kan pollinera blommor som räknas till vilda pollinatörer.

Varför ska vi som odlar gynna de vilda pollinatörerna?
Vissa växter självpollinerar sig eller har hjälp av vinden men väldigt många växter är beroende av att någon hjälper till med pollinering. Det räcker inte med ett besök av en pollinerare. En välpollinerad blomma ger vackrare, större och godare frukt. Tama bin i all ära, men de vilda bina  är tuffare (ger sig ut i ur och skur), flitigare och aktivia tidigare på sässongen än de tama bina. Dessutom har de koevolutionerat med växterna. Alla blommor har sina specialister på att pollinera just dessa och tambina kan helt enkelt inte klara av att pollinera alla, antingen på grund av deras storlek eller tungans längd.


Hur gynnar vi de vilda pollinaötrerna?
Vi får ingen sortlista över blommor att så och plantera utan lär oss tänka på att de trehundra sorters vilda bin som finns. Alla har olika långa tungor och är har olika kroppsform. Så det är bra att tänka att du har blommor i din trädgård med olika form, färg och doft. Framför allt är det blommor som är igång tidigt, från mars-april fram till juli som är aktuella. Sedan drar sig de vilda bina tillbaka. (Se mer tips nedan.)

Christines litteraturtips: 
Om ÄNG (och inte "äng"):
Det skånska kulturlandskapet, Naturskyddsföreningen i Skåne, 2002
Ängar, Jordbruksverket

Om vilda pollinatörer:
Humlor-alla Sveriges arter, så känner du igen dem i naturen - och i trädgården, Göran Holmström, Symposion 2007
Sveriges humlor - en fälthandbok, Bo Söderström och Entomologiska föreningen i Stockholm, 2013
Humlor i Sverige - 40 arter att älska och förundras över, Mossberg/Cederberg, Bonnier fakta, 2012
Svenska Fjärilar - en fälthandbok, Bo Söderström, A Bonniers förlag, 2006
Och istället för VÄXTLISTA (naturvårdsbiologens tips för att tänka själv och gynna så många arter av vilda pollinatörer som möjligt):
Både för "vilda" blommande växter och odlade gäller:
Det ska blomma hela säsongen, från mars till augusti med tyngdpunkt på maj, juni, juli och av många arter med olika form/utseende, färg och blomningstid.
Blommorna ska erbjuda pollen och/eller nektar. Hårt förädlade trädgårdsväxter (tänk ros med många kronblad och liknande) är mindre intressanta, kryddträdgårdens växter får däremot gärna gå i blom (likaså en enkelblommande ros med synlig krans av ståndare).



11 okt: Vit av vitaminer?

Fortsättning på förre veckans lektion om näring och vad vi äter.
Dessutom prat om den glada nyheten att det planeras för tre nya kurser, se tidigare inlägg.

10 okt

Lucka att fylla med något litet minne.

Rättvis omställning i Malmö 3 november

Tips: Global rättvisa tolkas bland annat genom utställning av serietecknare Karin Didring, Sara Granér med fler och musik av Soul of Gaia och i fikastunder, paneldiskussion och föredrag. Har du Facebook kan du lätt dela och se om programmet uppdateras:

Kan vi få en ekologisk hållbar stad och samtidigt minska klyftorna? Vi kan rusta upp miljonprogramsområdena, minska våra utsläpp, hushålla med naturresurser och äta närproducerad ekologisk mat. Men det håller inte om hyrorna går upp, maten blir dyrare och priserna i kollektivtrafiken ökar. Vad vill vi se istället?
kl 14.00 Intro: Rättvis omställning i stan
Omställning av miljonprogrammet - energibesparing eller lyxrenovering?  
med Gunilla Meurling, Jordens Vänner
Social hållbarhet i Malmö
Panel: Går det att förena miljö- och social omställning?
kl 15 fika  Workshop - Vilka utmaningar har vi i Malmö?
kl 16 Musik & mingel i foajén  Med bl a Soul of Gaia

Plats: Sofielunds Folkets Hus, Rolfsgatan 16, Malmö
Datum: Söndag 3 nov kl 14-17.
Arrangör: Jordens Vänner, med stöd av Studiefrämjandet
Medarrangörer: Glokala Folkhögskolan

måndag 14 oktober 2013

Tre nya kurser

Roliga besked!
  • Stadsodlingskursen som vi har gått kommer att köras igen med start i mars.
  • Fortsättningskurs startar 18 november, se mer nedan.
  • Hållbarhet, praktiskt trädgårdsarbete och studieförberedande. En så kallad SMF-kurs drar igång 4 november. Denna kurs anmäler man sig till via Arbetsförmedlingen och den riktar sig till arbetslösa alla åldrar. Läs mer längst ner!
Stadsodling i Lund – fortsättningskurs
Den 18 november startar Stadsodling i Lund - fortsättningskurs. Kursen är i första hand en fortsättning för dem som har gått kursen detta år, men det finns också plats för fler, i första hand för personer med erfarenhet av odling på något sätt.

Kursen pågår till den 28 februari 2014 och drivs på halvtid i 15 veckor. Undervisningsdagar blir torsdag och fredag, cirka 9-15 båda dagarna.

På kursen kommer vi att ha praktiskt arbete på torsdagar. Vi kommer då att fortsätta med att bygga växthus, fröså perenner, dra upp plantor, skörda, plantera vindskydd och bärbuskar, ta tillvara mm. På fredagar blir det projektdag på Studiefrämjandet. Eleverna kommer att jobba enskilt eller i grupp och har möjlighet att fördjupa sig efter eget val. Förslag på fördjupningsprojekt kan vara:

· Designa odling av perenna grönsaker på Brunnshög
· Starta upp kvartersodling, integrationsprojekt etc.
· Starta upp yrkesodling av grönsaker på Brunnshög
· Designa skogsträdgård
· Fördjupa sig i växtkunskap, biologisk bekämpning etc.
· Odla exotiska växter
· Biodling
· Aquaponics

Det blir också studiebesök och gästföresläsningar mm.
Kursen berättigar till studiemedel på halvtid. 
Intresseanmälan sker till karin.jansson @ kagus.nu.
Mer info på 070-5804632.

Hållbarhet, praktiskt trädgårdsarbete och studieförberedande 
Glokala folkhögskolan erbjuder i samarbete med Holma Folkhögskola arbetslösa en studiemotiverande kurs (SMF) på 12 veckor. Kursen startar den 4 november och har löpande intagning. Det går alltså bra att börja kursen senare. Inriktningen är
• hållbarhet
• praktiskt trädgårdsarbete och
• kärnämnen.

På kursen lär du dig mer om hållbarhet i praktiken och du har möjlighet att arbeta praktiskt på projektet Odla i Lund med trädgård och odling av grönsaker, bär och frukt. Du kan också studera svenska, matte och engelska och förbereda dig inför kommande studier.

För att anmäla sig: Ta kontakt med Arbetsförmedlingen om du inte redan är inskriven där och berätta för din handledare att du vill gå SMF i Lund på Glokala folkhögskolan. Kursen är öppen för alla åldersgrupper.

tisdag 8 oktober 2013

Recept: Squashpuffar

Recept kommer. Ligger i en ficka och ska bara skrivas av. Några fler som har squashrecept? Mejla!

7 okt: Paprikorna skördas

Paprikorna i växthuset skördades för gott för att ge plats åt annat. (Vaddå?)

Fikapaus med vattenmelon från växthuset och fikon från innergården där Benjamin bor. Lyx och glädje!


Kanske inte månadens bästa bild. Vattenmelonen var god även om
de på bilden ser spektiska ut.



4 okt Fet av fett?

Smulgubbsplantor.
Vi påbörjade bygget av ett par små stukor. Men missade att fotografera. Hittar ingen riktigt bra beskrivning på internet. Här har vi kanske ett hål att fylla? :)

Vi satte om jordgubbplantor också.
Jordgubbsplantor har fått ny plats och vattnas.

Vår rekordstora kålrabbi av sorten Supershmeltz
avnjöts osm om det vore melon, krispig och frisk,
full av c-vitamin!
Kålrabbin är "nordens apelsin". Kan lagras över hela vintern. Denna dag kalasade vi på en fem-kilosklump av sorten Superschmelz. C-vitaminhalten är högre än i en apelsin! Krispigt god är den också. Ett favoritrecept är kålrabbislaw.

och så hade vi en miniförläsning med Karin i växthuset. Om näring, kolhydrater, fett och proteiner. Summa sumarum: Lika lite som vi blir gröna av att äta grönsaker blir vi feta av att äta fett. Feta blir vi av snabba kolhydrater om vi inte förbrukar dem genom att låta kroppen arbeta. Snabba kolhydrater ger fler bekymmer. De dränerar kroppen på vitaminer och mineraler. Som exempel behövs B-vitamin för att bryta ner socker.

onsdag 2 oktober 2013

3 okt Skogsträdgården i Holma


Kursen for till Holma skogsträdgård en heldag ännu en gång. Förra gången var i juni.

Kursens andra besök på Holma blev en fin höstdag. Vi studerade skogsträdgården, repeterade skogsträdgårdsteori, plockade lite fröer och åt och plockade en hel del silverbär (Eleagnus umbellata - koreansk silverbuske och Eleagnus angustifolia - japansk/smalbladig silverbuske, osäker på korrekta namngivningen/uppdelningen). 

Under förmiddagen hade vi sällskap av ett gäng Bärfisar från Höör. Efter lunch begav de sig och vi tog oss mer handfast itu med skogsträdgården. En del av oss grävde djupbäddar för framtida grönsaks/rotsaksodling i en del av trädgården (är bra att ha ingredienser nära till hands när det är aktiviteter i trädgården). Andra röjde bland nässlor och hallon i nötlunden, för att göra det framkomligt till de av bär översållade silverbuskarna. Till detta behövdes en kraftinsats! Och det blev så fint! Med gemensamma krafter röjdes ogräs undan, grävdes hösthallon och smultron upp (en hel del togs med till Brunnshög) och täcktes marken med svart väv för att hindra ogräsens återkomst. 

Härligt att se ett så tydligt resultat av några timmars arbete, jag tenderar att tjata, men det var ett så bra exempel på nyttan och glädjen i/med att vara flera som arbetar tillsammans! Det går snabbare, blir bättre och är så mycket trevligare! Tack alla för en trevlig dag i vackert väder! 
/ Karin 

Några av oss missade den 3 oktober. Vi tog igen det missade tillfället på söndagen istället. Då hade Holma skogsträdgård en familjedag med äppelmustning, bygge av "naturlig" bikupa och rundvandring där vi även fick veta mer om barnprojektet Bärfis. Fantastiskt projekt som finansieras genom fantastisk fond, Arvsfonden!

Dagens upptäckt var silverbär. Jag plockade en halvliter från busken med de godaste bären. Några bär åkte in i frysen, några väntar på att mogna lite till. Sedan ska jag ta frö på samma vis som vi gjort med tomaterna. Ser fram emot en egen buske om några år!
/Sara

Nytt företag: Hemmets gröna vrå

Igår lanserades på Facebook: "Hemmets Gröna Vrå är stolt över att kunna berätta att hon nu är ett litet företag med hemsida, visitkort (prytt av konst av Zara Ohlsson) samt spännande projekt 2014 på gång! För den som vill veta mer går det fint att höra av sig till: charlotte @ hemmetsgronavra.se!! För den som har is i magen kommer mer info inom kort!!"

Att döma av kommentarer så är åtminstone någon kursare redo att bli kollega vid behov av utökning av personalstyrkan. Heja Charlotte! Du är modig. Lycka till!

2 okt Frösafari


 Det är fint med utflyktsmål på cykelavstånd! 
Här Frösafari en solig onsdagkväll med rundtur, föredrag, samtal och grillning. En del i en global action för Seed Freedom. Sofia Persson från Svalorna var inbjuden att berätta om erfarenheter från sina fyra månader i Indien. Där hade hon bland annat kommit i kontakt med ett projekt som heter Mini. Sofias bilder av tagetes från Indien (kommer kanske om ett tag till denna blogg), som precis såg ut som den bild Erikka just tagit från Brunnshög, fick mig att känna en oväntad stor samhörighet med bönderna i Indien. Ordet bonde får mig att tänka på en man, eller gubbe. Men vi får veta att i Indien är majoriteten bönder och odlare  kvinnor. Mer om innehållet i föredraget kommer här lite senare...

Du kan klicka på bilderna för att se dem större.





 




Foto: Erikka Text: Sara

28-29 okt Skördefesten i Stadsparken




Hästdriven gräsklippare. Körs till vardags i Malmö.
Men Lund var först att prova berättade Lena Ingvad, tekniska förvaltningen.

Odlarbarn från Linero och projektet Ett Grönare Lund smakar
melon som de själva varit med att dra upp från frö.
Dock fick plantan växa till sig i växthuset med oss på Brunnshög.


Foto: De tre översta fotografierna kommer från Stadsparkens facebook, de tre nedersta har Sara tagit.