/Sara Nelson
Squashbröd, denna gång bakade som runda bitar istället för i långpanna. |
Squashbröd i långpanna av Sara x 2
Till ca 24 portionsbröd:
50 g jäst
8 dl riven och/eller mixad squash
3 dl rågflingor
1 msk honung
1 tsk salt
1-2 dl grahamsmjöl
vetemjöl så degen håller ihop
1) Smula sönder jästen i degbunken.
2) Dela squashen och plocka ut eventuella kärnor. Dessa kan du lägga som dekoration på brödet då det jäst klart.
3) Riv och mixa squash. Värm i kastrull till 37 grader.
4) Lös upp jästen i squash-degspadet.
5) Häll i rågflingor, squash, honung och blanda väl. Häll sedan i vetemjöl lite i taget tills degen fått lagom konsistens. Du behöver antagligen fylla på mer allteftersom degen knådas. Knåda degen för att den ska bli fluffig då den jäser. Häll i saltet på slutet. Jäs degen 1 timme.
6) Stjälp upp degen i en smord långpanna. Platta ut degen i pannan. Lägg över en handduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.
7) Värm under tiden ugnen till 225 grader.
8) Vill du göra brödet lite focaccia-inspirerat kan du ringla över olja, strö över squashkärnorna och kanske smula över lite salt eller dekorera ytterligare med oliver eller rosmarin. Då brödet jäst färdigt skär du degplattan i ca 24 bitar (4 x 6) med en mjölad kniv eller liknande.
9) Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt sedan svalna på galler.
Sara Bäckmo tipsar: Som en variant på långpannebrödet blir det jättefina bröd genom att istället kavla ut plattan på ett bord och stansa ut till exempel runda bröd med ovandelen av ett mjölat glas, eller pepparkaksformar. Dessa gräddas under några minuter i ca 250 grader varm ugn. Med pepparkaksformarna gör jag mellanmålsbröd i former som ungarna tycker är kul.
Mormors soppa
Ulrika Tegnér skrev: "Jag har ett suveränt squashsopparecept efter min mormor!
Mjuka en hackad gul lök i smör/olivolja.
Hacka ca 500 g squash (eller ta hälften Västeråsgurka) och hacka lite vitlök.
En samling av squash-recept på bland annat brownies, pizza, biffar, sallad och soppa hittar du hos Gröna skafferiet.
Koka upp allt i ca 6 dl grönsaksbuljong. Det går också fint att hacka i lite betblast, tycker jag.
Koka mjukt ca en kvart
Tillsätt 2 dl creme fraiche, en deciliter hackad persilja och mal/mortla i lite svartpeppar.
Mixa med mixerstav och späd eller krydda mer vid behov. Lite, lite basilika är inte dumt men inte nödvändigt heller. Mormor brukade till den servera en klick av creme fraiche med finhackade rädisor och vitlök, men jag tycker den är godast som den är.
Ett annat favvorecept på storvuxna squashar är att halvera den på längden, gröpa ur och fylla med en god röra (Typ vegetarisk färssås /linssås /grönsaksgryta) och gratinera med ost på toppen!"
Tillsätt 2 dl creme fraiche, en deciliter hackad persilja och mal/mortla i lite svartpeppar.
Mixa med mixerstav och späd eller krydda mer vid behov. Lite, lite basilika är inte dumt men inte nödvändigt heller. Mormor brukade till den servera en klick av creme fraiche med finhackade rädisor och vitlök, men jag tycker den är godast som den är.
Ett annat favvorecept på storvuxna squashar är att halvera den på längden, gröpa ur och fylla med en god röra (Typ vegetarisk färssås /linssås /grönsaksgryta) och gratinera med ost på toppen!"
En samling av squash-recept på bland annat brownies, pizza, biffar, sallad och soppa hittar du hos Gröna skafferiet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar