fredag 22 mars 2013

22 mars Groddar och kompostmaskar


Groddar och maskar
I pausen får vi hälsa på några av Karins maskar och smaka på groddar.

Grodda
Att grodda är ett sätt att få billig och nyttig ekologisk mat. Vi smakar på groddar av bockhornsklöver, linser, mungbönor, alfa-alfa och delar groddningstips. Och odla egna ärtskott,  det är gott, billigt och enkelt!

Man kan köpa kompostmaskar på nätet (eller få några av Karin).

Karin visare en maskkompost som hon använder som består av fyra vanliga lådor från byggvaruhus. Tre av dem har hål i botten.

När bottentunnan är färdig så töms innehållet i en tunna. Tunnans innehåll används som planteringsjord för krukväxter, tomatplantor mm, dock inte som såjord.

Varmkompost jobbar inte med maskar utan med mikroorganismer.  Då utvecklas mycket värme och även en del klimatgaser. Karin förespråkar maskkomposten ut miljösynpunkt. Men inom permakultur förekommer att varmkompostering används som metod för att få varmvatten.  Då läggs en hoppvirad vattenslang i komposten eller högen med träflis. Där kan bli 60-80 grader varmt.

Karin förr: Jag har en kompost för köksavfall.
Karin nu: Oj, jag måste nog mata maskarna.

Karin pratar om sina maskar och ”levande jord” på ett sätt som gör mig väldigt sugen att skaffa maskar som husdjur. Karin hade sina i vardagsrummet i sitt förra hus. Klicka och läs vidare HÄR!
/Sara

PS. Apropå groddar. Kurskamraten Anna är certifierad Raw Food educator och kommer hålla en inspirationskväll 10 april i Lund - med provsmakning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar