måndag 13 maj 2013

13 maj Ogräsrensning och nästan utplantering

Stockar har dykt upp i vårt "klassrum". Fint att sitta på!
Idag är det bra "hackeväder", torrt och lite blåsigt.

Vi lär oss om fröogräs och rotogräs. Alla växter är extra känsliga under en viss period av sin levnad, den tidpunkten kallas kompensationspunkt. För åkertisteln inträffar det när den har åtta blad, kvickrot tre. Kirskål är dock ett tålig sort som "behöver slås 13 gånger före midsommar" för att tappa sugen.
Bland ogräset hittar vi kvickrot, målla, rölleka och
baldersbrå. Mållan är god att äta upp på  direkten.

Salladen till vänster har bildat en "stam", är på väg att gå i
blom, har blivit besk. Mittensaalladen och kålrabbin till
höger sätts ut på "åkern" på torsdag.
De flesta av våra pluggplantor har blivit perfekta.  När en planta ska flyttas är det bra om den inte är för nyvattnad. Då är rötterna segare och släpper bra från krukan eller pluggbrättet.

Vi får veta att det finns något som kallas tillväxtpunkt. Salladen gillar inte om det blir omplanterad med tillväxtpunkten nedan jord. Men jorden får gärna gå precis upp till tillväxtpunkten för att ge stadga. Kålväxterna däremot gillar att bli planterande lite längre ner än som de stått från början. Ner till första bladparet fungerar bra!

Ska du satsa på en sak att förodla, satsa på lök! Sättlök som du köper i butik är garanterat smittad av någon slags mögel. Och är den inte det så är den troligen kraftigt behandlad med antimögelmedel. Har du en fin lök fram på vårkanten från förra årets skörd - sätt ut den och låt gå i blom! Använd sedan dessa frön som utsäde till nästa vår då du förodlar din egen lök!

Efter teorigenomgång gav vi oss ut och bekämpade ogräs med radhacka och för hand.
Frisera förodlad lök och purjolök så att två
tredjedelar av det gröna åker av och hälften av rötterna.




Täckodling är en metod både för att hindra ogräs från att
komma upp, behålla fukt i marken samt tillföra näring. 


Många plantor väntar på att komma i jorden på riktigt!
Jag tog en sväng till kursodlingarna som Karin Jansson driver på fredagar. Där jobbar vi med täckodling. Kirskål är tacksamt att täcka med. Riv av på ett ställe där det finns i överflöd. Har du grävt upp kirskål med rötter så får de först ligga och torka i solen. Täckodlar du med halm så kan kirskålsrötter torka ovanpå.

Passa på att knapra i dej de nya, glansiga gröna bladen. Passar även i soppa, paj, pesto och grön smoothie. Men se till att du verkligen vet att det är kirskål.
/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar