onsdag 1 maj 2013

Bok: Local money

Local money – how to make it happen in your community
av Peter North (2010), Transition Books
I denna bok tar Peter North upp frågan om betydelsen av lokala valutor i förhållande till olika omställningsinitiativ. Först går han igenom varför frågan är viktig, och vilka problem en lokal valuta kan lösa och hur olika slags valutor är anpassade till olika lokala förhållanden. Sedan går han igenom olika alternativa valutor som finns och har funnits, och i del tre tar han upp valutor specifikt inriktade på lokal omställning.

Jag har tyvärr inte hunnit (tagit mig tid att...) läsa mer än början av boken, men det duger för att ge en introduktion av ämnet. Boken är förhållandevis lättillgänglig med tanke på att det är ett invecklat ämne, författaren ger en bra introduktion över vad pengar är (respektive borde vara) till för och vilka missuppfattningar som kan finnas kring pengars ”väsen”. Pengar är ingenting i sig, North beskriver det som ett ”smörjmedel” som i bästa fall underlättar utbytet av varor och tjänster. Vi människor har sedan manipulerat med pengar på olika sätt och utnyttjat det till egen fördel, till exempel genom att ta ut orimligt höga räntor och berika oss själva på andras bekostnad, liksom genom valutaspekulation och en massa annat. 

I en omställningsekonomi med stor lokal förankring minskar risken för att man använder pengar på ett egocentriskt sätt, eftersom det skulle påverka den lokala ekonomin negativt. I en global, flexibel marknad är det mycket lättare att sko sig på andras bekostnad, den är så stor och oöverskådlig att ingen enskild person känner något ansvar för den, och detta skapar globala obalanser och kriser världen över.
Poängen är grundläggande att lokala valutor kan vara en sporre till att skapa en ny ekonomi med ett mer långsiktigt tänkande och där investeringar inte flyter ut i en global marknad där de kan gå till lite vad som helst, utan fyller verkliga behov och långsiktig hållbarhet. Samtidigt tar han upp de begränsningar och problem som kan finnas med lokala valutor – i vissa lokala fall kanske de inte är lämpliga/nödvändiga, eller liksom värda besväret. 

Det är uppenbarligen en ganska invecklad ingenjörskonst, men hur pass invecklad har jag som sagt inte hunnit sätta mig in i. Så mycket förstår jag i alla fall att det finns exempel på lyckade initiativ som har pågått en tio-femton år på vissa platser, och det är ju alltid uppmuntrande. 

/Benjamin

För fler boktips, se inlägget Böcker vi läst och rekommenderar.

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Tips på filmer och länkar i ämnet lokala/komplementära valutor:

  What the Economic Crisis Really Means - and what we can do about it (12 min) http://youtu.be/euhkIesmW7E

  Bernard Lietaer, cilviningenjör, ekonom, författare och professor som arbetat på nationalbanken i Belgien samlar fakta från hela världen och berättar pedagogiskt om kpmplementära valutor
  http://youtu.be/nORI8r3JIyw
  http://www.youtube.com/watch?v=T9EI2PrDpmw

  WIR har länge funnits i Schweiz (8 min) http://youtu.be/VMy8zmWSrFA
  "Founded WIR 1934 save enterprises from economic crisis. Year 2010 60.000 enterprises used the currency. WIR dos not suffer from crisis when the Euro or the Swiss Franc (CHF)." ”WIR is like a family”

  Bristol Pound was launched in September 2012 http://bristolpound.org/
  Andra aktuella omställningsvalutor http://www.totnespound.org http://brixtonpound.org http://thelewespound.org - based on national curriencies

  I krisens Grekland växer intresset för komplementära valutor som Volos och TEM.

  What the Economic Crisis Really Means - and what we can do about it (12 min fullmatad inspiration) http://youtu.be/euhkIesmW7E

  Film som beskriver mer om pengasystemet The Money Fix (79 min)
  http://dotsub.com/view/38d7177f-869c-4922-8424-9795986de2f2

  Bankerna kan skapa 9900 kr av 100 kr. Professor Richard Werner ger korta ekonomilektioner via Youtube. Se ca 2 minuter in på denna filmsnutt.

  I artikeln Från guld till skuld i Svenska Dagbladet beskriver näringslivsreportern Andreas Cervanka det hela i text http://www.svd.se/naringsliv/fran-guld-till-skuld_6515376.svd

  SvaraRadera