torsdag 30 maj 2013

30 maj: Gallring, jordloppor och spadteknik

Vi börjar dagen med att gå igenom odlingarna och se vad som behöver göras.
Några rader med kålväxter behöver gallras och fyllas i där det blivit tomt.
Vi studerar jordloppornas hål på det bladgröna och får veta att en del ekologiska odlare planterar salladskål som fångstgröda, ett offer åt jordlopporna. Dessa salladskål är jordloppornas favorit. Det brukar fungera att lopporna nöjer sig med dessa och låter övriga gröna blad vara.
(Här kommer fotografier efter hand)

Av det som gallras går det att äta upp det mesta, utom blasten av palsternackor. Gallrade kålväxter, morot och rödbetor kan ätas upp utan vidare. Även blasten.

Så till spadtekniken. Med teknik går det oerhört mycket snabbare att sätta en lång rad med plantor. Även om det är inte lika mysigt som att småpilla med var planta så är det roligt att känna till tekniken för att vara effektiv. För små plantor och liten spade måste vi återkomma med fotografier. Vi använde stor spade till pumpaplantor och squashplantor och arbetade två och två.

Den ena luckrade upp jorden genom att hacka i den. Spaden vändes "bak och fram", höggs ned och vickades fram och tillbaka. Sedan flera hugg för att luckra. Ett sista hugg och sedan dra jorden mot dig så det blir en ficka för kompisen att stoppa ner plantan i, putta ner jord och trycka till. Slutligen vattna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar