Det är fler än folkhögskolegänget som går kurs på Brunnshög. Nu när växthuset är uppe och bäddarna fixade har Nils växthuskurs för andra deltagare i Odla i Lund-projektet.
Onsdagen den 3 juli körde Nils en hel del teori före det var dags att lära oss att "ta ett varv på tomaterna", tjuva och vattna. Det ska ske i den ordningen för när tomatplantorna har blivit vattnade blir de sprödare och går lättare av när vi drar snöret ett varv runt om för att det nya som vuxit ska bindas upp.
"Tjuvar" är de skott som kommer i noderna mellan stam och blad. På busktomater ska tjuvarna sitta kvar. De flesta tomaterna i växthuset är av den sort som ska tjuvas. Dessa plantorna växer på höjden och kan bli kring 3 meter höga.
Ett rent snitt läker snabbare.
På fotot till vänster är det en stor tjuv som glömts kvar. Enklast är att nypa av då de är nya och bara några centimeter stora.
Du kan få en ny planta med samma biologisk ålder som moderplantan genom att plantera den bortklippta tjuven/skottet. Behåll några blad i toppen och nyp bort resten. Sätt inte i vatten utan plantera direkt i fuktig jord, två tredjedelar nedan jord (som Nils visar på fotot). Plantan kan se lite ledsen ut efter en vecka men repar sig sedan. Se bara till att jorden hålls fuktig.
Självvattnande droppbevattning är på gång.
Undrar hur många kilo tomat det kommer att bli när plantorna vuxit sig så höga som de kan bli. Ännu så länge har jag smakat en tomat. Den var supergod.
/Sara
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar