tisdag 16 april 2013

15 april Spade, grep och andra verktyg

Äntligen fick vi sätta spadarna i jorden. Men vad är det egentligen för skillnad på en spade och en skyffel? Eller på en grep och en grep?

Här kommer inom kort fotografier från odlingskursens första dag på åkern där vi grävde, skyfflade och krattade fin kompost. Lunds kommun hade med glädje tömt ut ett flera decimeter tjockt lager som fått sin fina struktur av löv, flis och gräs från stadens parker. Det där med att djupgräva blev aldrig aktuellt. Det får vi läsa om istället eller praktisera på annat håll. I Afrika?

Amanda, som har varit i Sydamerika och Wwoofat, saknade de verktyg som användes där. Kanske hittar vi en bild och ett namn...


Nils visar hur kanten stabiliseras genom att
bli tilltryckt av en fot i lämplig vinkel.
Foten är också ett värdefullt verktyg. Foten kan användas för att trycka till kanten av en bädd för att få jorden att ligga kvar, utan att falla ner längs med sidorna och ut i gången.

Nu har vi snyggat till dryga 400 kvadratmeter. Det blir fyra skiften á 100 kvadratmeter. Stor respekt för det arbete som ett femtontal personer utförde denna måndag förmiddag. Med en maskin hade det väl tagit en person max ett par timmar. Men varifrån kommer energin till en sådan maskin? Och hur påverkar det samhället  att bensin är så billigt i förhållande till mänsklig muskelkraft?
/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar