fredag 26 april 2013

26 april: Pegasus teaterträdgård inspirerar

Med tåg och buss tog vi oss till Pegasus trädgård (busshållsplats Högs byväg) där vi inspirerades av Staffans teater och teaterträdgård.

Här kombineras kultur med ekologi, anden med handen och förnuft med intuition.

"Modellen är döviktig" för att ge den inspiration som barnen kan skapa utifrån och bli nöjda över sitt resultat utan risk för att misslyckas i onödan.
 I en skolträdgård bör odlas lin, pil och hassel. Lin (spånadslin, ej oljelin) sås så här års, i slutet av april, och rycks när skolan startar i slutat av augusti. Blommar vackert blått på sommaren utan att kräva större tillsyn. När linet har bråkats, skäktats och häcklats så kan det bli till hår på dockor som barnen själva skapat.

Hassel är bra träslag för att snida i. Pil flätas lätt till vackra skapelser av alla de slag. Här ett brödfat utan vare sig lim, tejp, snöre eller spik.




Dockor från sagan om haren och igelkotten som springer ikapp.

 Högst upp "star hotel".
Här en labyrint av 400 stenar som barn älskar och inte kan få ångest av att riskera fastna i.
(Inspireras av liknande men något större från Trojaborg.)
Här berättar Staffan om de tre ekologiska principerna han väver in i sina teaterföreställningar och i Pegasus trädgård:
1. Var sparsam.
2. Använd solen.
3. Ta vara på det du lämnar efter dej.

Vi kikar på solstället, en komposttoalett ritad av arkitekt Flemming Abrahamsson. Det invigdes 1995. I solstället finns en dusch vars avloppsvatten renas med hjälp av rotzoner som stått som förebild för flera rotzonsbyggen i Sydsverige.

Staffan delar generöst med sig av faktablad för det mesta du kan hitta i trädgården.

Sololle är en solugn för torkning av frukt, örter och grönsaker med hjälp av solenergi. Färg, struktur och mineraler bevaras på ett helt annat sätt när det sker på naturens premisser än vid torkning i vanlig köksugn.
Skolklasser bjuds in att odla i trädgården. Här blir det tillämpad matematik. Med olika grödor i varje ruta blir det både estetiskt och lättsamt att odla. Pedagogiken kan byggas på i det oändliga.
Marktäckning kan du läsa om i ett av alla faktabladen på Staffan Björklunds teaterhemsida.

Här vitlök som sattes i oktober 2012.


Bärbuskar får också en rejäl släng av marktäckning. Marktäckning är en av alla metoder som använder naturen som designmodell.



Tvestjärtar gillar bladlöss. Bygg ett bo åt tvestjärtarna så får de inte så långt att gå då de ska gå och lägga sig och sova på dagen. Här beskrivs två olika varianter.

Om det finns gott om bladlöss äter larverna upp till 50 bladlöss per natt, de vuxna upp till 120 styck per natt. (Källa: Länsstyrelsen i Västra götaland

I sommar kan vi möta Staffan och hans teater då föreställnigar spelas på Mossagårdsfestivalen i juni samt i Pegasus trädgård tre söndagar i juli. 

Slutligen hälsas vi hjärtligt välkomna till Pegasusfesten i september. Den är gratis. Och det ska tilläggas att
 Pegasus trädgård är öppet för besök året om så packa picknickkorgen och åk dit och bli inspirerad! Med kanot kanske?

Inspirerad av formerna i Pegasus trädgård ska jag nu hem och flytta de nysatta bärbuskarna i den egna odlingen så att de bildar en oval snarare än en cirkel. 


Komposttoalett, sololle och rotzonsrenat tvättställ med vatten värmt av solen vill vi bygga på Brunnshög! Vi får väl hänga kvar minst ett år till...
/Sara

1 kommentar:

  1. Bra skrivet Sara. Kan tillägga att Pegasus trädgård är öppet för besök året om så packa picknickkorgen och åk dit o bli inspirerad!

    SvaraRadera