Tjoho. Nu har kontainern kommit med spadar, grepar, krattor och en hjulhacka!
Genomgång av dagen. Det blir kapning av pil, sådd och plantering av en början till lähäck.
Idag ska vi själva vara med och skapa läplanteringar. De kommer inte ge så stort skydd detta år. Jordärtskockor kommer att få hjälpa till. Nästa år lär pilskotten ha vuxit till sig så pass att det ska gå både att fläta korgar, staket och ge lä.
Principen för att ta skott av pil påminner om när vi skapade vintersticklingar. Det gäller att tänka att två tredjedelar ska vara nedan jord. På den tredjedel som är ovan jord bör det finnas minst två till fyra friska knoppar eller ansats till knoppar.
Det blåser och solen skiner. Värdet av läplanteringar märks tydligt då vi väljer vår fikaplats.
Efter fika var det dags att så i bäddarna vi skapade i måndags.
Det har regnat två nätter och det är fin fukt en liten bit under utan.
Luckring med kratta eller hacka stör kapillärkrafterna i ytskiktet och avdunstningen minskar.
Eftersom vi har tänkt att odla de fyra hundra- kvadratmetersbäddarna med hjälp av hjulhacka är det viktigt med raka rader och 40 cm radavstånd. (Se film som visar hjulhackan här.)
Bitar av pil går bra att skriva på med blyertspenna. Där skriver vi till exempel 18/4 Palsternacka och om det får plats, ett namn på latin.
Vi skapar såfåror. Fukten stannar bättre i fåran och det är lättare att vattna snålt.
Fårorna gör också att de små plantorna som gror får lite lä och skugga sina första dagar som planta.
Är plantavståndet angivet till 10 centimeter så sår vi med 2-4 centimeters mellanrum. Allt tar sig inte. Små grönsaker kan ätas som delikatesser då de gallras bort.
Nils gav oss en lektion om det fantastiska samspelet under jord - det mellan plantor, organiskt material, svampar, mycel, bakterier och mycket mera. Genom att tillsätta kemiskt framställt kväve, fosfor och kalium, som vid konstgödning, så störs det samspel som finns naturligt i jorden.
De kemiska bekämpningsmedlen uppstod bland annat som en produkt av det överskott av krigsmaterial som fanns vid andra världskrigets slut. Läs mer om det kemiska jordbrukets framväxt HÄR.
Nästa vecka lägger vi vårt krut på fler såfåror och längre rader av pilhäckar. I morgon bär det av till Odla i stan i Malmö.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar