Men visst är den tjusig. Nils sa att det finns billigare varianter. Men de är delvis tillverkade av plast. Och är knappast så snygga. Röd och grön och en drivrem som är synlig utan döljande plastkåpor. Nej, ska det önskas en såmaskin i fördelsedagspresent så får det nog bli denna variant.
Jag fixade en krok, en "uppfinning" i klass med vad min 9-åring brukar fixa för diverse vardagsproblem, så Paul kunde sköta upphängningen på egen hand när nytt frö skulle sås med tillhörande såprov.
Såprov. Fröbehållaren har hål i botten. En remsa med olika hålstorlek justerar avståndet mellan sådda fröer. 1. Mät omkretsen på hjulet. 2. Se hur många frön som kommer ut på ett varv och 3. Räkna ut hur många det ska vara per varv för att stämma med avståndet för just det fröet. 4. Upprepa tills du hittat rätt hålstorlek.
Det fjärde skiftet bredsåddes för hand med fyra olika sorters kvävebindande växter, däribland subklöver (Vad hette de andra?). I samma skifte kommer även olika sorters ärtor och bönor att sås.
1. Vi räknade ut hur många gram som behövdes för 10 kvadratmeter.
2. Fröna blandades upp med lika mycket sand/torr kompost för att lättare uppnå en jämn fördelning vid sådd.
3. Sedan sådde vi som i sången "min fader han sådde, han sådde sisåhär".
4. Jorden krattades med baksidan av krattan för att få fröna att hamna något längre ner, snyggades till med vanlig krattning.
Det finns fler inlägg som beskriver sådd på friland och i såfåror.
/Sara
Foto: Sara och Eva
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar