måndag 25 november 2013

21 nov Fortsättningskursen startar med kompostbygge

Kompostlimpa. Foto: Eva Kellgren
 Idag har vi både byggt en stilig odlingslimpa och förvandlat en hög med skräpiga pinnar till en resurs! ”Hügelkultur” är ett annat begrepp för det vi gjort idag, att bygga sina odlingsbäddar uppåt. Om platsen är permanent kan en använda i stort sett hur grova grenar som helst, blöta stubbar nergrävda om hösten är utmärkta som vatten- och näringsmagasin i en sådan bädd.

Först grävdes det övre lagret med tillförd kompostjord bort på platsen, sedan grundade vi med pinnar. Därefter varvade vi ris och pinnar, jordärtskockstjälkar, material från indorikomposterna (som inte kom igång som de skulle, kanske p.g.a. fungicider i halmen?) och hästgödsel till en rejäl limpa, varefter jorden skottades tillbaks.

Här blir det pumpaodling nästa år. Foto: Eva Kellgren
Vid sidan av odlingsområdet har det legat en allmänt skräpig hög, huvudsakligen bestående av resterna av den pil som använts till lähäcksplantering och flätande av växtstöd, staket och liknande. Genom att samlas ihop, blandas upp med gödsel och kompost och kringgärdas med avklippta jordärtskockstjälkar har den nu förvandlats till en framtida odlingsplats. Ett smidigt sätt att omvandla problemet oestetisk kökkenmödding till resursen pumpaodlingsplats! Att redan innan högarna börjar samlas ha tänkt igenom var en vill ha dem är en fördel, nu blev platsen kanske lite för skuggig, men vi bedömde ändå att det var mer resurseffektivt att omvandla en befintlig hög till odlingsbädd, än att kånka iväg allt till en soligare plats.
/Karin H.

Saras tilläggskommentar: Den förra komposten vi byggde stannade av och nu tar vi hästgödsel till hjälp. En kompost av detta slag är tänkt att komma upp i över 55 grader. Detta ska ta död på bland annat bladmögel och ogräsfrön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar