fredag 1 november 2013

25 okt Om mineraler och redovisningsstart

Vi påbörjade våra redovisningar av praktik och projekt.
Jag inledde med att berätta om Ett Grönare Lund, en praktikplats som även är min arbetsplats till 45%.
Därefter gick Karin Jansson igenom en hel del fakta om mineraler. Varför är mineraler viktiga?

Det jag framför allt fastnar för i dessa halloweentider är att pumpafrön är rika på bland annat zink och att folk i allmänhet äter alldeles för lite gröna blad. Jag äter nu pumpafrön, både råa torkade och rostade med örtsalt. Gott!
/Sara

PS. Youtubeklippet nedan trillade jag över strax efter föreläsningen. Det skapar många tankar om hur vi äter och inte minst hur många barn som stökar i skolan troligen behöver bättre mat, inte bara mer "ordning och reda".

Dr. Terry Wahls rekommenderar ett dagligt intag av:
  • tre koppar eller en tallrik fylld av gröna blad för att skydda hjärnan och öka immunförsvaret genom mineraler och vitaminerna B, A, C  och K. Ät bland annat salladsblad, grönkål, nässlor, målla, spenat och mangold.
  • tre koppar eller en tallrik fylld av svavelrika grönsaker till nytta för hjärnan och mitokondrierna, renar njure och lever. Ät kål av alla de slag, broccoli, purjolök, lök, svamp och sparris.
  • tre koppar eller en tallrik fylld av färgstarka grönsaker för att få i oss mineraler och vitaminer vi behöver. Ät bland annat rödbetor, morötter, rödkål, bär av alla de slag, apelsin och persika - ekologiskt odlat så klart!
Dessutom bör vi, enligt Dr. Terry Wahls, minst en gång i veckan äta:
  • kött från djur som betar, så vi får i oss rätt halter av omega 3 bland annat
  • vildfångad fisk, gärna lax
  • alger, då de naturligt innehåller jod, nödvändigt för hjärnan och för att rensa kroppen från gifter.
Med denna kost minskar vi drastiskt riskerna att drabbas av matrelaterade allergier, cancer, astma, infertilitet, beteendestörningar och neurologiska problem. Många tvekar då matkontot blir dyrare. Men som Terry säger, vi kommer få betala annars, genom sjukskrivningar, mediciner, sjukhusbesök, tidigare pensionering och så vidare. Valet är ditt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar