torsdag 14 november 2013

Nu grönskar EFS-kapellet i Lund

I stadsodlingskursen ingår att genomföra ett projekt och praktik. Allteftersom vi uppdaterar bloggen med inlägg om praktik och projekt kommer du hitta länkar till redovisningar från sidan Vi som går kursen.

Projekt: Starta en köksträdgård till EFS-kapellet
Benjamin Nilsson

Texten nedan kommer att uppdateras. Se även tidigare inlägg om den nya trädgården.
Benjamin odlar på EFS-kapellets innergård. Idén kom inte från Benjamin utan från Eva som driver öppen kyrka där det serveras billig lunch ett par gånger i veckan.

Innergården var värdigt vildvuxen. Två stora björkar tog mycket sol och djupa rötter .

29 maj. Benjamin provgrävde längs med söderväggen och hittade inga rötter. Bra läge.

Några verktyg fanns: Spade, gräsklippare,

När de grävde verkade jorden fin och de hittade dyngmaskar…

15 juni blev Benjamin uppringd. En inspektör var inte glad över att de skulle odla intill fasaden då det fanns risk för att paja dräneringen och orsaka fuktproblem.

Djupgrävde,

Ett större tillfälle ca 10 pers som hjälpte till. 4-5 studenter som var duktiga och andra hälften var rastlösa och började gå loss på rabatter mm.

Intressanta personer som dyker upp. En dam som gillade att prata, islamolog med vars far var biodynamiker under andra värdlskriget. Häftigt att det så enkelt blir samtal.

Därefter

2 juli var sista grävarbetet klart.

Sådde sallad, morötter, lök, rödbetor,

En björk suger ca 300 liter vatten per dygn. Inget bra att plantera i trädgårdar där du vil odla annat. Men de har annars många användningsområden.

Lärdomar: Ångrade i efterhand att vi inte valde riktigt täckningsduk för det var väldigt mycket jobb att gräva och tidningspapprena vi hoppas att rötterna inte. (Täckningsduk tillverkad av plast känns inte så bra, tycker ett par av oss.)

Har lärt mig jag inte ska bekymra mig så mycket. Har lärt mig att det inte är jättelätt att leda arbete.
Är i slutändan glad att jag gav mig på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar