torsdag 14 november 2013

7 nov Ryska bäddar i teorin

Julia visar upp våra gigantiska palsternackor.
Därutover skördades bland annat palsternackor,
rotselleri, persiljerot och svartrötter. 
Dagen inleddes med teori om ”ryska bäddar” eller odlingslimpor. Principen är densamma som för komposter, men eftersom det inte är så viktigt att nedbrytningen går snabbt kan man använda grövre material än de lillfingertjocka pinnar vi hade i våra komposter. Eftersom bäddarna är upphöjda kommer värms de upp tidigare på våren, de innehåller mycket näring och är bra på att hålla vatten, idealiska växtplatser för till exempel pumpa och squash. En fördel är att en kan odla på platser där det inte går att gräva på sedvanligt vis; på grus, kompakterad och vattensjuk jord, till och med på berghällar och asfalt. En kan få in fler finesser i sin odlingslimpa genom att ympa den med svampmycel; svamparna och huvudgrödan (ex pumpa) växer vid olika tider på året och konkurrerar därför inte med varandra. Lämpliga arter som Nils nämnde är blåmusseron och bläcksvamp.

Sedan blev det en massa skördande och annat, så själva odlingslimpeläggandet skjuter vi till nästa gång. Vi röjde ut i växthuset passade på att stickla en del malaberspenat och physalis. Båda är trevliga som krukväxter inomhus, så de som ville fick ta med sig krukor hem. En fördel med sticklad och övervintrad physalis är att den kommer igång tidigare under växtsäsongen än om en frösår den. Malaberspenat är en trevlig perenn att ha på fönsterbrädan för bladskörd.
/Karin H.

Rotselleri?
Palmkål/svartkål och grönkål med stöd efter storm.
I växthuset togs ju tomatplantorna bort i förra veckan. Nu skördades sötpotatis och malabarspenat. Kvar finns diverse växter med gott om plats att frodas i växthuset. Olika sorter och olika bäddar, separerade för att kunna ha växtförljd och minska risken för sjukdomar. 
Rättikor, rädisor och daikon i en bädd. Pak choi och ... . Spenat och mangold i en annnan. Sallad i en tredje. Vintersalladen är dock ett helt eget släkte som inte är drabbat av växtföljdsproblem.
Vintersallad/Machésalad
Plocksallat
Frisésallad eller?

Spenat
Sötpotatis och söt Elin.
Sötpotatis och malabarspenat
/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar