torsdag 14 november 2013

Daniel praktiserade i Enskifteshagen och på Mullbärsbacken

Knytis i Enskifteshagen då Ett Grönare Lund är
på studiebesök.
Jag börjar med slutet.
Daniels slutsats: Öppenhet skapar öppenhet. Men det är inte alltid praktiskt. Det är lätt att snubbla in i ingenting. Vilken är min roll? Vilket är mitt ansvar idag? Det behövs en fast tid och en som tar ledarskap. Om man inte delegerar arbete så tror alla att ledaren gör allt.

Facilitator, kontaktperson, coach, boss: Hela klassen reflekterar kring behovet av ledarskap. Rollen är inte alltid given och inte heller lätt att ta. Men det blir en lättnad för andra att någon håller i det. Även om det är många som jobbar ideellt kan rollen som facilitator/kontaktperson/odlingscoach behöva vara avlönad för att det innebär ett stort ansvar att hålla i en odling och få arbetet att rulla.


Jag antecknade några stödord från föredraget. Här hoppas jag att Daniel vill fylla i luckorna och berätta. Det var jätteintressant föredrag:


Mykorrhiza tog en nystart våren 2013 med ett fyratimmars brainstormmöte som resulteradei en värdegrund som innehöll: Syn på månnsikan osm e del av naturen, Icke-våld, kärlek,

Byggde en prototyp till en ”dome” av grillpinnar och morötter.

Inte så mycket odling, mycket socialt, mycket folk som passerar, folk som knarkar,
Projektet saknade struktur. Öppet. Att det var öppet gilade jag., men jag har förståt att struktur är otroligt viktigt för att få en kontinuitet.

Det gjorde att mycket slutade.
Till slut bara Axel och en annan tjej som tom med.
Nu är Mykorrhiza nästan helt tomt.
Lärorikt att

Asylstafetten, gå från Malmö till Stockholm Förljde med fårn Malmö till Lund. Dumpstrade, lagade soppor, plockade växter.

En kille som var väldigt mcyket tuffing. Kom Kom kom kom  - lockade Daniel til sig.  Visa ett frö i handemn, fårn BAubabträd. Visade sedan in balkong med minikiwi, ,

Praktik på Mullbärsbacken i Lindängelund.
Också en del av projekt där projektet Bärfis ingår.
Delen vi arbetar i ska bli en botanisk trädgård men i form av en skogsträdgård. Vi hade redan en skogsdunge. Nu gör vi zonfickor. Arborist tar ner träd,

Träffats på onsdagar kl.
Daniel bland de yngre, många äldre kommer. Lite känsla av indianer sitta vid elden.

Att detta funkar: Esbjörn och Johanna tar ledarskap, ondagsträffarna har skapat kontinuitet och struktur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar