Permakultur
Bill Mollison och David Holmgren är två grundare av de
tidiga tankarna kring permakultur. Permakultur har kommit att bli ett
designsystem, ett system som designar med naturen som förebild. Permanent agriculture men också permanent culture. Mycket handlar om att maximera produktiviteten och samtidigt spara på resurserna, inklusive arbetsinsatsen.
De naturliga ekosystemens produktivitet är svåra att slå. Mängden organiskt material per kvadratmeter för olika sorters växtlighet/natur:
Tropisk regnskog: 2000 gram/kvadratmeter
Tempererad lövskog: 1200 gram/kvadratmeter
Korallrev: Hjälp!
Odlad mark: 650
Hur kan vi bygga ekosystem som är lika produktiva som skogen/vild natur
men producerar mat åt oss?
För att producera en kalori går det åt ungefär 10 kalorier
som kommer från fossila bränslen. För att producera 1 kilo kött går det åt 10
kilo foder.
Vi kommer in på ämnet matsvinn. Anna berättar att hon fixat en deal med sin lokala butik om att få köpa
ekologiska bananer med bruna prickar på, sådana som butiken tidigare slängt. Karin
berättar om Ica som har Resurskocken.
Extra produktiva zooner är kantzooner, där olika ekosystem möter varandra, som skogsbryn och
stränder. Kan jämföras med hur det i möten mellan människor kan uppstå något
nytt.
Örtspiraler, nyckelhålsbäddar, dammar och komposttoaletter, aquaponics/hydroponics är några komponenter som ofta förknippas med permakultur. Men permakultur kan handla om mycket mer. Vi lär återkomma till principer och etik som illustreras av bilden du ser om du klickar HÄR!
Lästips:
How to Make a Forest Garden av
Ekologisk odling för självhushåll påkvinnligt vis Anna-Maj Hermansson Wandt (Finns i nytryck!)
The Earth Care Manual Patrick Whitefield
Permakultur i ett nötskal
Relaterade föreningar med koppling till Lund och Skåne:
|
Efter föreläsningen snackar vi om var vi önskar praktisera och bollar möjliga projekt. Här Sara, Anna och Julia. Föreslå gärna möjliga praktikplatser och projekt. En del listas på annan sida. Foto: Eva Kellgren
Studiefrämjandet har fina fönster med mycket ljusinsläpp. Här tillverkas krukor och frön sås.
Kanske kan resultatet skapa lite nyfikenhet bland lokalernas övriga besökare?
/Sara
Observera att texterna i denna blogg är föreläsningsanteckningar. Det finns risk för tryckfel och missar. |
lördag 16 mars 2013
15 mars Permakultur, del 1
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar