lördag 16 mars 2013

15 mars Permakultur, del 1

Permakultur

Bill Mollison och David Holmgren är två grundare av de tidiga tankarna kring permakultur. Permakultur har kommit att bli ett designsystem, ett system som designar med naturen som förebild. Permanent agriculture men också permanent culture. Mycket handlar om att maximera produktiviteten och samtidigt spara på resurserna, inklusive arbetsinsatsen.

De naturliga ekosystemens produktivitet är svåra att slå. Mängden organiskt material per kvadratmeter för olika sorters växtlighet/natur: Hjälp fylla i siffrorna och raderna, missade anteckna alla...
Tropisk regnskog: 2000 gram/kvadratmeter
Tempererad lövskog: 1200  gram/kvadratmeter
Korallrev: Hjälp!
Odlad mark: 650

Hur kan vi bygga ekosystem som är lika produktiva som skogen/vild natur men producerar mat åt oss? Ju mer vi går emot naturen, ju större insats måste vi sätta in. Idag i form av fossil energi, olja.

För att producera en kalori går det åt ungefär 10 kalorier som kommer från fossila bränslen. För att producera 1 kilo kött går det åt 10 kilo foder.

Vi kommer in på ämnet matsvinn. Anna berättar att hon fixat en deal med sin lokala butik om att få köpa ekologiska bananer med bruna prickar på, sådana som butiken tidigare slängt. Karin berättar om Ica som har Resurskocken.

Extra produktiva zooner är kantzooner, där olika ekosystem möter varandra, som skogsbryn och stränder. Kan jämföras med hur det i möten mellan människor kan uppstå något nytt.

           
Örtspiraler, nyckelhålsbäddar, dammar och komposttoaletter, aquaponics/hydroponics är några komponenter som ofta förknippas med permakultur. Men permakultur kan handla om mycket mer. Vi lär återkomma till principer och etik som illustreras av bilden du ser om du klickar HÄR!

Filmtips: 

Permaculture in practice. (50 min)


Lästips:
How to Make a Forest Garden av Patrick Whitefield
Ekologisk odling för självhushåll påkvinnligt vis Anna-Maj Hermansson Wandt (Finns i nytryck!)
The Earth Care Manual Patrick Whitefield
Permakultur i ett nötskal

Relaterade föreningar med koppling till Lund och Skåne:

Efter föreläsningen snackar vi om var vi önskar praktisera och bollar möjliga projekt. Här Sara, Anna och Julia. Föreslå gärna möjliga praktikplatser och projekt. En del listas på annan sida.  Foto: Eva Kellgren
Studiefrämjandet har fina fönster med mycket ljusinsläpp. Här tillverkas krukor och frön sås. 
Kanske kan resultatet skapa lite nyfikenhet bland lokalernas övriga besökare?

/Sara
Observera att texterna i denna blogg är föreläsningsanteckningar. Det finns risk för tryckfel och missar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar