Kort repetition från förra gången. Mångfald och variation möjliggör nya relationer och samarbeten
Permakultur säger inte att det måste vara si eller så, utan Vad passar i vår situation?
Kantzoner är otroligt viktiga för hela vår evolution. Som exempel har vassbäddar en stor förmåga att suga upp näring ur
vatten, vilken kan utnyttjas till att rena t.ex. avloppsvatten.
Etik enligt permakultur
Care of the Earth – Omsorg om jorden
Care of People – Omsorg om människor
Fair Share – Rättvis fördelning
Att göra gott, vad är
det?
Permakulturdesign
syftar till att förena mänskliga behov och naturens behov
Konflikt mellan mänskliga behov och naturens överlevnad.
Ofta hamnar vi i diskussion om exempelvis framställning om mat som handlar om
antingen hårt arbete á la 1800-tal eller fossila bränslen. Finns det alternativ?
Varför är det så
svårt att bygga ett hållbart samhälle?
Diskussion om faktorer som påverkar: Politik
Ekonomi Teknikoptimism Vilja
Lathet Rädsla Tradition
Psykologi Brist på mod Okunskap ??? Vi har det för ”bra"… eller? Många har börjat tröttna på att
vara slavar i "ekorrhjulet".
Vad kan man förändra?
Flygresor Köpa
begagnat Odla egen mat Bo på liten yta Äta mindre kött
Källa: www.wwf.se |
Ekologiskt fotavtryck - Vad är det? Ett mått på mängden resurser som en människa förbrukar. Det är uttryckt i den areal av förnyelsebara resurser som behövs för att försörja en människa eller ett land. I snitt har varje människa på jorden ett avtryck på två hektar. Men det är inte Fair Share. Svenskarna förbrukar i snitt 5,9 hektar. Testa dit eget avtryck HÄR!
Karin tipsar om EgenEl.
Sara tipsar om familj som producerar egen el i Lund.
Hur mycket äter vi
varje år? Och vad?
Vi räknar själv på vår konsumtion och jämför med medelsvensken. Mest slagen blir jag av siffrorna över sockerkonsumtionen. Enligt statistik över vad vi äter i Sverige så äter vi lika
mycket sylt och marmelad som vi äter rotfrukter, ca 10 kg/person och år. Totala
sockerkonsumtionen ca 45 kg/person. det finns femtioelva argument för att minska konsumtionen av raffinerat socker.
Är vi
självförsörjande i Sverige?
Vete 100%
Grönsaker 40%
Frukt 3% Här finns en enorm potential!
Kött 70%
Fisk 80%
Mjölk 90-100%
Vi importerar 80% av kraftfodret till djuren, tex soja från
Brasilien.
Så vad kan vi göra?
/Sara
Observera att texterna i denna blogg är föreläsningsanteckningar och egna reflexioner. Det kan mycket väl smyga in tryckfel och andra missar. Använd gärna kommentarsfältet nedan för att skicka förslag på rättelser, relaterade tips och glada utrop!
Så vad kan vi göra?
/Sara
Observera att texterna i denna blogg är föreläsningsanteckningar och egna reflexioner. Det kan mycket väl smyga in tryckfel och andra missar. Använd gärna kommentarsfältet nedan för att skicka förslag på rättelser, relaterade tips och glada utrop!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar