måndag 18 mars 2013

18 mars Vintersticklingar

Idag har vi pratat om vintersticklingar på prydnads- och bärbuskar och även satt en massa sticklingar! Det heter ”Hardwood Cuttings” på engelska. 


 
Olika vintersticklingar.
Tillvägagångssätt:
Man tar hårda sticklingar: invintrade, vedartade, nakna pinnar utan blad med ospruckna knoppar. De ska se friska och glada ut, stora men ej förvuxna, ej för långt mellan knopparna. Gärna fjolårsskott som hunnit bli förvedade!






Toppen skärs bort.
Man kan ta dem innan jul då de ej blivit frostskadade och förvarar då sticklingarna inlindade i vått tidningspapper i plastpåse i kylskåpet, eller i stuka. Glöm inte titta efter mögel då och då!
De får inte torka ut, ett tecken på uttorkning är små fina längsgående åsar i veden.
Det enklaste och mest praktiska är att att ta sticklingar på våren innan knoppning.





Dessa sattes för en månad sedan.
Längst till vänster ett toppskott.
Det tar sig inte lika bra. Ta bort!


Tre sätt för buskar att skjuta rötter:
 1) Växten skjuter rötter från kallusvävnaden =ett grönvitt tjockt lager mellan barken och ved. (hette det även kambium/kambrium?) Bra att exponera mycket av detta för att det ska finnas fler ställen för växten att skjuta rötter.

2) På t.ex. björnbär skjuts rötter från knopparna. Mer om björnbär senare.

3) Skjuter rötter direkt från stammen.



I toppen görs snittet rakt,
i botten snett.
Skär/klipp ett skarpt lutande snitt i botten (nära en knopp), då exponeras mer av kambiumet och rotbildning stimuleras. Skär ett rakt snitt på toppen, då får den mindre yta att avdunsta från. Genom att skära på olika sätt uppe och nere håller man dessutom enklare koll på växtriktningen! Tänk på att de ska ha färska snitt innan plantering.







Minst 3 knoppar på varje
stickling. 2 av 3 ned i jorden.
Det ska vara minst 3 knoppar på varje stickling, upp mot 7 går bra och är mer effektivt. 2/3 ska vara under jorden. Tänk på att ej klippa för nära knopparna, då de är känsliga för uttorkning just där.

De ska ha det varmt om rötterna, men gärna svalare ovanför. Tänk ”varma fötter och kallt huvud”.
Man måste tänka på växtriktningen (alltså vad som är upp och ner), annars kommer den ej växa.
Man kan sätta vintersticklingar på varmbänk, eller i mindre skala hemma i fönsterkarmen med varmt element under. När bladen visar sig behöver de ljus, men innan dess går det bra att ha sticklingarna på till exempel golvvärme i badrum utan fönster. För att hindra uttorkning kan man sätta en plastpåse över krukan, sätt då två pinnar som är längre än sticklingen i kanten av krukan så att bladen ej ligger an mot plasten.

Jorden ska vara luftig och fuktighetshållande. Blanda i något som ger mer struktur om du har vanlig plantjord, ca ¼ sand eller grus. Ruttnar dina sticklingar tyder det på dålig jordblandning. Jorden ska vara näringsfattig. De tål ej mycket solljus, de vill vakna sakta. Ställ gärna i skuggigt norrläge.







Var sort sätts för sig. 


Här en idegran. (Delvis giftig!)
Skottet tas "med klack".
Kvisten ska inte kapas
för nära knoppen. 













"Lätta" vintersticklingar (fick inte med alls många latinska namn, fyll gärna på!! Hörde inte vad alla hette heller, så vissa är nog helt felstavade) Pil, jasmin (eller chersmin?) och fläder är enkla att ta vintersticklingar från. De kan man bara sätta ner i jorden direkt där man vill ha dem, vattna sedan på jorden och håll lite koll så att de ej torkar ut. Tar sig lätt! Fler "lätta":
Berberis
Korneller
Silverbuske
Havtorn (lite mer svårsticklad)
Bärkry
Ribes - vinbär, krusbär
Rubus -björnbär, hallon (hallon dock superlätta att ta rotskott från)
Salix -vide, pil
Sambucus -fläder
Vitis -vindruvor
Krusbärskiwi, minikiwi
Fjärilsbuske
Schersmin (blommorna kan användas som tvättmedel till kläder och annat, de innehåller jättemycket tvålämnen. Kul!)
/Amanda 
Foto: Sara
Observera att flera av texterna i denna blogg är föreläsningsanteckningar. Det kan mycket väl smyga in tryckfel och andra missar. 

Anna fick i uppgift att rensa en sommarsquash på frön. Vad ska vi hitta på sedan måntro?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar