Vi som var på Studiefrämjandet inventerade och sorterade fröer, såväl insamlade från i år som överblivna, som aldrig såddes i våras. Vi beställde också nya från ”Lindbloms frö”. En annan bra fröfirma är ”Runåbergs fröer” vars sortiment vi skall kolla igenom och komplettera ifrån.
Om du är som jag så är det lätt hänt att bli hagalen och drabbas av köpbegär när du studerar fröfirmornas utbud, då är det klokt att beakta att delad fröglädje är dubbel fröglädje!.. En portion frö innehåller ofta mer än vad du själv behöver under en säsong, att då byta arter och sorter odlarvänner emellan är en god idé.
En del av våra hopsamlade fröer (av arter som korspollineras) blir svåra att använda eftersom vi har odlat flera sorter av samma art i närheten av varandra. Det gäller till exempel all squash och pumpa på friland, och melonerna i växthuset. Mellan borlotti- och yinyangbönor syns det tydligt att en del bönor är korsningar, de ser verkligen ut som ett mellanting av föräldrarna. Man kan inte använda dem till utsäde om man vill bevara den rena sorten, men till gröngödsling fungerar de korsade bönorna utmärkt, eller så kan en äta upp dem, såklart.
Hur lätt det är att samla och bevara fröer varierar mellan arterna, liksom hur mycket och hur bra frö de ger. Tagetes, dill och mållor är exempel på arter som du nog bara behöver köpa en enda gång, för att sedan vara självförsörjande odlarlivet ut.
Att en så naturlig, och synnerligen harmlös, företeelse som att spara frön från årets skörd att ha till utsäde nästa år har blivit en storpolitisk fråga är inget jag skall fördjupa mig i här. Jag vill dock påtala att EU-kommissionens förslag till ny frö- och plantlag är ett allvarligt hot mot den odlade mångfalden i vår del av världen, den innebär att unionen får total kontroll över all distribution och försäljning av fröer och plantor. Jag uppmanar därför alla odlare att stå upp och försvara den odlade biologiska mångfalden och rätten till våra fröer! Mer information finns till exempel här:
- Allt om trädgård, nr 2-2014 (text av Lena Israelsson)
- http://seedfreedom.in
- Facebookgrupp som delar fakta kring den planerade lagen rörande "Plant Reproductive Material"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar