måndag 2 december 2013

Workshop med miljöombud i Lund

Fotografier från ett Grönare Lunds verksamhet
prydde entrén till vår workshop.
Redan i våras blev min kollega Julia Linder tillfrågad om vi/Ett Grönare Lund ville hålla en workshop om stadsodling för Lund kommuns miljöombud. Roligt tyckte vi!

Onsdagen den 27 november var vår worksop en av fem valbara där miljöombuden skulle välja tre. Under förmiddagen hade de blivit fyllda med information, fakta och inspiration från olika talare, bland annat Annika Axelsson, en av grundarna av klädmärket DEM.

Julia och jag beslutade att försöka hålla åhörarna aktiva genom dialog och började med att fråga hur många som hade odlat något ätbart det senaste året. Av alla åhörare var det bara någon enstaka i var grupp som inte räckte upp handen.





Därefter fick de i bikupa dela tankar om stadsodling. Vi samlade deras tankar på ett blädderblock. Meditation och Hållbar utveckling i praktiken var två som jag fastnade för.











I vårt korta föredrag tog vi upp tre utmaningar; jordens odlingsbara yta, matens oljeberoende och sociala utmaningar med stress och utanförskap där jag använde ett äpple (på riktigt) och hamburgare (på bild) och där Julia hänvisade till Trygg Hansas rapport om klimatoro bland barn och deras föräldrar. Vår slutsats är att stadsodling är ett roligt och effektivt verktyg för att hitta lösningar för alla de tre utmaningarna som vi presenterat. Som ett smakprov på vår (Ett Grönare Lunds) verksamhet, lät vi alla smaka på ärtskott där vi räknade till 1, 2, 3.

Ett äpple delas i mindre och mindre bitar för att
illustrera jordens odlingsbara yta.
Till slut är det skalet på en liten klyfta kvar
Vi ville att de skulle få med sig något att börja med på direkten då de kom hem och gav ombuden tre frågor som avslutades med: Vilka enkla och lättsamma övningar de skulle kunna tänkas göra för att höja medvetenheten och engagemanget för hållbar utveckling på sina arbetsplatser. Här kom det upp förslag som inte bara var enkla: Utnyttja intern-TV till att ha inspirerande filmklipp, använda några av de övningar som de fått under dagens olika workshops, engagera sig i referensgrupp för upphandling, odla snabbväxande grödor med barnen, fånga upp barnens energi i lekredskap i en sorts generationsgenerator, med mera. Vi bidrog med ett par egna exempel.
Halv fyra, efter en lång och inspirerande dag,
var det sammanfattning och avtackning.
Och för att inte sluta där så fick alla ta med ett par rosenbönor hem som de uppmanades att plantera i en  kruka på sin arbetsplats. Ville de även så gula ärtor på plats för att om några dagar kunna skörda sina egna ärtskott, så hade vi ett lite bord med jord, mjölkkartonger och krukmakare.

Vi snittade på 30 minuter per workshop och kände efter dagens slut att här har vi ett upplägg och material som vi gärna använder fler gånger!
Foto: Julia Linder


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar