måndag 2 december 2013

28 nov Plantering av fruktträd

Äkta kastanj, äppelträd, havtornsbuske och hallon var något av vad som planterades denna torsdag. På bilderna tycker jag dock att det är lika intressant med de hjulförsedda redskap och fordon som finns i bakgrunden.

Med planteringen följde utbyte av kunskap och soppa.

Texten ovan: Sara
Texten nedan: Eva
Foto: Teresa


Eva berättar: 
Hemma hos Nils fick vi se många olika träd och buskar.

Mispelträd med mogna frukter som har viss likhet med augustipäron. Frukten äter man när de är övermogna, mjuka och bruna genom att suga ut fruktköttet genom ett hål i skalet. Det är en släkting till äpple, päron, kvitten, rosor mfl. Fullt härdigt här i sydsverige. Vi fick smaka och plocka med hem. Då lärde jag mig att man inte ska stoppa mogna mispelfrukter direkt i fickan. Måste lära mig att alltid ha med en plastpåse. 
Vi smakade också på idegranens röda bär. Man måste bara tänka på att spotta ut kärnan som är giftig!

Bladgrönsaksträd Toona sinensis. (kinesisk toon)

Sen fick vi lära oss mycket om busk- och trädplantering:

Barrotsplantor är billigare om man ska ha stora mängder och bör planeras höst eller vår. Containerodlade (i krukor) är tåligare och kan sättas hela året så länge det inte är tjäle i jorden. Nackdelen med dessa är att de kan ha stått för länge i krukan så att rotsnurr har hunnit uppstå.
lerjordar bör man göra en upphöjd plantering för att undvika vattensjuka hålor. I sandig jord är det däremot bättre att gräva ner lite under befintlig markhöjd och göra en liten vall runt hålet så att man kan vattna lite extra. Det kan vara bra att göra en liten kulle i gropen så trädet inte sjunker när jorden sätter sig. Ta bort rotskyddet innan plantering och sprid ut rötterna så mycket som möjligt utan att skada dem. Det finns de som föredrar att göra en fyrkantig grop om plantan som ska sättas har rotsnurr. Rötterna sägs hitta utåt i hörnen.
Efter plantering sätts en stödstolpe på den sida av trädet där vinden brukar komma ifrån så att trädet blåser ifrån stolpen. Den bör vara i något röttåligt material såsom till exempel en eller syren. Den får inte vara så hög att den når upp i kronan. Trädet binds fast med juteväv som inte skaver på stammen. Sen sätts gnagskydd runt stammen (om det fanns hönsnät runt rotklumpen kan detta användas.) Gnagskyddet bör ses över varje år så att det är helt och inte stryper trädet. Tas bort när barken har blivit tjockare och det är svårare att gnaga in till det goda gröna kambiumet. Jorden trampas till lätt med foten eller spadhandtaget (som även kan användas till att hålla/styra stödstolpen). Till slut vattnar man cirka 20-30 liter beroende på storlek och väderlek.
Vi satte bland annat äkta kastanj som man kan hitta vildväxande söder om Alperna. Castanea sativa har varit en viktig födokälla i dessa trakter. Vi satte också valnötsträd, som är vindpolinerade. Därför bör man sätta dessa så att vinden kan blåsa pollen mellan träden.
Vinterbränna är när knopparna spricker upp för tidigt på våren när det fortfarande är tjäle, vilket leder till vattenbrist hos växten. Plantera därför känsliga växter i sydöstligt gärna lite skuggigt läge. Dessa bör vara vända med flest grenar mot söder eftersom det har stått i den riktningen i plantskolan (träden sträcker sig mot solen). Härdiga träd utan löv planteras med med flest och kraftigast grenar i norr. Då växer det till bättre mot söder och kronan blir mer välbalanserad.
Om du vill ympa päron är det bra att veta att alla sorter inte tål varandra. Detta kan lösas med en mellanymp av bättre sort.
Vi grävde upp ett fikonträd som stod i ett dåligt läge som var för kallt och blåsigt. I väntan på att planteras på varmare plats på innergården tänkte Nils sätta trädet i den största lerkrukan han hittade, men den visade sig vara för liten, så istället delades en blå platstunna på mitten med en fogsvans. Som ordspråket lyder: Man tager vad man haver. 

Honungsbär = Bärtry är solkrävande och bör stå i söder. Krusbär funkar bra i norr och svarta vinbär i mitten.Vi satte också havtornsbuskar som är vindpolinerade och tvåkönade,vilket innebär att man måste ha en honplanta och en hanplanta för att det ska bli bär. 

Vid ett uthustak (tror det var kycklinghotellet - där hönsen med kycklingar brukar få bo) sattes två minikiwiplantor. En hanplanta och en honplanta. Dessa sattes med basen i skugga och tänktes växa ut över det varma taket.

Till lunch färdigställde vi tillsammans jordärtsskockssoppan som Nils ställt att puttra på spisen. Den avnjöt vi till tonerna av hantverkarnas högljudda maskiner som bilade bort golvet i köket intill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar