torsdag 15 augusti 2013

15 aug Som man bäddar...

Nils inleder dagen med ett lång teoripass om fröer vi kan så nu och vad växthuset kan användas till när tomatplantorna gjort sitt. Mer om det i senare inlägg.

Denna dag kom Lena Ingvad förbi och delade ut T-shirts.Vi skördade massor och letade upp Nyazeeländsk spenat som vi sått i Skefferiodlingen. Grönsaken är inte alls är en spenat, men kan användas som spenat. Den är inte släkt med någon annan växt vi odlar så det är en bra planta att ha lite varstans.
 Det stora potatisfältet var svårkupat så nu täckte vi med halm för att rädda potatisarna från att bli gröna och giftiga.Eftersom jag bor närmst och har en vind så fick jag äran att ta hem fröer som ska torkas. Buskar med rlda och gröna linser klipptes ner. Väl hemma breddes klippet ut över ett lakan och bars upp på vinden. Ska bli spännande att se hur det blir när det torkat!
Skörden är härlig. Hemma blev det en gryta med potatis, morötter, lök, brytmönor och mangold i en enda röra, kryddat med örtsalt och peppar.Vi har skördat linser. På något sätt skulle vi få dessa att torka.

Jag bredde ut ett stort lakan och fördelade den buskiga skörden. Alltihop fick åka upp på vinden.

Att ta hand om skörden är både utrymmeskrävande och tidskrävande. Och det skapar en och annan fundering på hur arbete, samhälle och boende kan formas för att anpassas till en livsmedelförsörjning som inte är oljeberoende. Linserna ligger fint på vinden just nu.

Efter en dag med omstoppning av potatis, mjölksyrning av gurkor, hackning av grönsaker och hantering av linser låg det nära till hands att tänka - som man bäddar får man ligga.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar