söndag 11 augusti 2013

9 aug Skafferiodlingen överraskar!

Blåärt och gråärt var vanliga skafferivaror förr i tiden.
I maj sådde vi sånt som vi hade i skafferiet. Denna fredag skådade vi resultatet så hår långt. Linser, kikärtor och en massa andra frön som normalt inte odlas kommerciellt i Sverige överraskade. Inte minst chiafrön och quinoa. De gröna linserna hade respektingivande små skidor och jag undrar hur de skördas för att kunna säljas för 20 kr per 500 gram i butikerna. Vete har vi odlat och räknade ut att om hela de 100 kvardratmeterna hade använts till enbart vete så hade det kunnat bli 80 kg vetemjöl.

Att odla själv är en möjlighet att vara med och bevara arter och sorter som hotar dö ut och att uppleva smaker som du inte finner att köpa. Gråärt är exempel på just en sådan växt.

Ur kryddhyllan: vallmo från Santa Maria som blommat över
och nu har stora vackra kapslar fulla av nya ätbara fröer. 
Vår skafferiodlign inspirerar mig att kolla upp den ideella föreningen Sesams hemsida. Sesam "verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter". Jag blir sugen på att gå med då jag inser att det är ett arbete värt att stötta!

Kikärtor växer i korta skidor, två och två. Tänk att de kan odlas i Sverige! Vill ha mer!


  

Vi smakar på senap och ... och .. och .... På sista radens tredje bild är det chiafrön som vuxit upp till kraftfulla buskar och en och annan blå linfröblomma i förgrunden. Vi undrade om bladen från chiafröplantan går att äta? Läs här!
/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar