torsdag 8 augusti 2013

8 aug Basilika och besökare

Jobb i växthuset medan det regnar
Äntligen regn. Precis som förra gången det regnade så hade vi innejobb att göra i växthuset. (Ja, det har bara regnat ordentligt två gånger sedan vi började odla på Brunnshög. Förra gången var då vi satte in tomatplantorna den 13 juni.)  Bland annat skördades kilovis av basilika medan regnat smattrade. Några av de största melonerna, som måste ha tredubblat sin vikt sedan i måndags, hängdes upp i nät. Tomaterna befriades från sina nedersta blad och fick en dusch med (tjaha, jag missade anteckna, vad hette det nu då? Nån kursare får fylla i... tack.)
Basilikabladen plockas
och sorteras. Kom gärna tips
för användning & förvaring!
Nät som innehållit röd lök
hängdes upp i eget snöre för
att skona plantan.
Tomatplantorna befriades
från sina nedersta blad.

  














Besök av Ett Grönare Lund, Concrete farming och lärare från SLU Alnarp
Det mesta går visst att grilla. 
Bondbönor blev superfint och trevligt pill.
Sara som arbetar deltid i projektet Ett Grönare Lund hade bjudit in projektets medlemmar att besöka odlingarna på Brunnshög. Andra intresserade hakade på och vi var en grupp på 16 personer som minglade vid grillplatsen som tillkommit genom SommarLund. En av besökarna lär på hemresan ha sagt till en av de andra besökarna något i stil med "Brunnshögssatsningen är ett föredöme för Malmö och den mest imponerande satsningen han sett i Sverige so far." Nöjet var också på vår sida! Vi ser fram emot kommande möten och utbyten. Kanske ett studiebesök till Hardeberga där Concrete Farming arbetar med att skapa ekologiska odlingar som kopplas till skolan? Eller till SLU Alnarp som numera har kursen Urban Agriculture and Social Interactions i sitt kursprogram? I våras besökte vi Alnarp och Agroecology Day, som du kan läsa mer om här. Det är roligt att träffa likasinnade!

Oväntat besök av "köksträdgårdens okrönta drottning" 
Hanna Gunarsson, Karin Jansson och Lena Israelsson.
Nog har vi vant oss vid att se damer och herrar dyka upp med stora kameror på magen. Men idag blev ett litet gäng "tillsammansodlare", som på eftermiddagen skördade lök och sådde sallad, lätt överraskade då vi såg Lena Israelsson, en av Sveriges mest uppskattade trädgårdsprofiler, dyka upp. Hade vi haft koll på twitter så hade vi fått en förvarning igår: Till Lund i morgon, måste hinna se vad eleverna vid stadsodlarutbildningen gör. Kolla bloggen http://stadsodlingilund.blogspot.se/p/om.html #stadsodling.
Se där ja. Kul. För är det någon som kan inspirera till odling så är det ju Lena, med minst 9 odlingsböcker utgivna bara sedan år 2000. Nu fick Hanna tips om att basilika kan mixas med olja och frysas in för att senare plockas fram som en halvfärdig pesto. Lena tyckte våra grönsaker var fotogeniska men hon visste inte vad hennes foton av desamma kommer att användas till. Vi får se!

Pesto av basilika
Senast gjorde jag pesto av massor av basilika, 2 dl blötlagda solrosfrön, 1 pressad citron, rapsolja och örtsalt. Varken ost eller vitlök. Gott till pasta, i potatissallad och på smörgås. Dela gärna med dig av ditt pestorecept i kommentarsfältet nedan!
/Sara

PS. Alla fotografier blir större om du klickar på dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar