onsdag 14 augusti 2013

Vilken kraft och potential det bor i engagemang!

Idag, nyss, blev jag rörd av den växande skara, just nu 1728 personer, som på mycket kort tid valt att ansluta sig till facebookuppropet "Hjälp oss att efter tragedin stötta Sveriges grönaste lantbruk" Klicka gärna vidare och läs nedan om olyckan och hur du kan hjälpa!

"Den 8 augusti hände det otänkbara. Blixten slog ner i hagen och fyra av familjens arbetshästar dödades. 

Jenny och Lars-Göran Göransson driver ett ekologiskt lantbruk långt utöver det vanliga. Det mest unika är nog att de inte ens äger en traktor utan har i stället satsat på riktigt bra arbetshästar framför moderna redskap. 2012 var deras familjeföretag nominerat till Skånes Miljöpris.

När hästarna dog där under trädet den eftermiddagen var det inte bara emotionellt sett en enorm förlust för familjen. Det blev även ett mycket hårt slag mot det lilla företaget. Inte nog med att det var kostnader på tiotusentals kronor på att få kropparna hanterade, Jenny och Lars-Göran står nu också utan sina kolleger och kamrater inför nästa säsong. Tiden och kostnaderna det innebär köpa in och specialutbilda hästar som dessa är mycket stora.


Vi har känt familjen Göransson i många år och vi är bestörta över deras förlust. De är fantastiska djurmänniskor som verkligen bryr sig om alla sina djur. Allt från deras arbetskamrater, hästarna, till fåren, grisarna och korna. Djuren får leva i flock och vistas ute året om med tillgång till skydd undan väder. Jenny och Lars-Göran värnar verkligen om både miljö och djurens välfärd!

Det är nu vi alla måste hjälpas åt! Familjen behöver nya hästar för att överhuvudtaget kunna fortsätta med sin verksamhet. Alla vi som bryr oss om miljö, ekologisk mat och god djurhållning behöver ställa upp för att hjälpa Jenny och Lars-Göran kunna fortsätta vara de förebilder och pionjärer som de är. Om vi alla bidrar med en summa kommer nya hästar kunna köpas in. Kanske till och med fyra stycken.

Ert bidrag sätts in på:
Sparbanken Öresund
Clearingnummer: 9300
Kontonummer: 125.204.861-4

Hästarna som förolyckades var:
Valle -00 Nordsvensk
Frö -98 Nordsvensk
Linus -97 Ardenner
Pontus -06 Ardenner

Tusen tack / Cajsa Stålhammar"


En familjemedlem och arbetskamrat kan inte ersättas. Men nya hästar måste skaffas för att lantbruket ska leva vidare. Enligt artikel i Kvällsposten läser jag att en outbildad unghäst kostar omkring 30 000 kronor. Insamlingen borde vara på god väg mot 100 000 kr. Jag kan inte låta bli att tänka på hur många ekologiska projekt som skulle kunna bli verklighet med en startpott om 100 000 kr. Men vad krävs för att engagera exempelvis 2000 personer att stötta med i snitt 50 kronor var (=100 000 kr)? Jag gillar hästdrivna lantbruk. Det massiva stödet via Facebook får mig att tro att min insats kommer göra skillnad. Jag börjar med att stötta familjen Göransson. Sedan kommer jag fortsätta fundera på vad som krävs för att 2000 personer att stötta med i snitt 50 kronor, eller fler och mer. Gilla+tro, vilka fler faktorer krävs? Oavsett svaret så kände jag idag att det är hoppingivande och sant att många enskilda personers engagemang kan göra stor skillnad. Tillsammans.
/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar