söndag 11 augusti 2013

Recept: Sur gurka som gör kroppen glad


  

Att mjölksyra grönsaker är en genial och enkel metod att bevara den egna skörden. På köpet får du ett livsmedel som är lättupptagligt, stärkande, förbättrar matsmältningen och innehåller ett högre näringsvärde än ursprungsprodukten.

Surgurka
Gurka är en delikatess i syrad form och det passar alldeles utmärkt att syra överskottet från den egna gurkodlingen. Använd små gurkor av västeråstyp eller slanggurka skuren i bitar.
För att undvika att gurkorna blir vattniga sticker du hål i dem, till exempel med en gaffel. Bra kryddor ihop med gurkor är svartavinbärsblad, vitlök och dillkronor. Häll på kokt, avsvalnat vatten med 1,5­-2 msk salt per liter (utan jod och utan klumpförebyggande medel). Låt stå i rumstemperatur på en tallrik en eller två dagar. Det börjar jäsa och bubbla och lite vatten kan rinna ut. Fyll eventuellt på med mer kokt avsvalnat vatten så gurkorna hålls täckta. Ställ därefter att eftermogna i kylskål minst tio dagar.

Inspiration och recept fick vi på plats av Karin Jansson och kurskamraten Anna Holmberg. Karin rekommenderar något bättre hygien än vad som åstadkoms i vårt "uteklassrum".Vidare instruktioner och mer inspiration kring mjölksyrejäsning finner du exempelvis i böcker på biblioteket, recept på nätet och på Fobos hemsida, http://www.fobo.se/kunskap/mat/odlaren_mjolksyrning_2011.pdf.

Foto: Sara Nelson

PS. Mats-Erik Nilsson skriver HÄR om mjölksyrning av grönsaker som nästa trend efter "surdegstrenden".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar