måndag 18 november 2013

Drömmen om livet på landet

I stadsodlingskursen ingår att genomföra ett projekt och praktik. Allteftersom vi uppdaterar bloggen med inlägg om dessa kommer du hitta länkar till redovisningar från sidan Vi som går kursen. Julia berättar här om ett projekt som inleddes före kursen startade och som fick en extra skjuts av kursen. Dock dök det upp ett oväntat hot - parkslide! 

Projekt: Flytt till landet och bli självförsörjande
av Julia Tedvik

En dröm blir sann?
Jag hade precis tagit min examen i samhällsplanering, min sambo och jag fick tips om ett ledigt hus på landet i Helsingborg som vi fick lov att hyra på obestämd tid. Tankarna gick vilt om vilka möjligheter vi hade att skapa det liv vi drömmer om; En odling som försörjer oss större delen av året, lite försäljning av grönt längs med vägen, höns, får, en ko, en gris och såklart min sambos favorit; gäss.

Huset med mark runt omkring har utrymme för allt detta men vi sa också att vi skulle bygga upp det succesivt så att vi inte tröttnar. Hösten kom och med den kylan. Vi har valt att leva utan bil så cykla blev det vart vi än skulle oavsett väder. Tack och lov hade min sambo en gammal mountainbike som jag tog hjälp av för att plöja mig fram genom vinterns väglag medans min respektive tog skidorna till jobb. 

Januari 2013: Tankar på våren värmer
5 grader inne på toalettrummet, 15 i huset. Vi frös konstant under några veckor och jag kände imellanåt att NU får det räcka! Men vänner och familj påminde oss om hur underbart det skulle bli när våren anlände.

Tills sist kom våren och med den vaknade alla okända plantor i trädgården till liv och det blev lättare att se vilka förändringar som kunde göras. Den stora gröna väggen vår vän röjde bort åt oss under hösten började komma fram lite här och där.

Mars - april 2013: Kursen inspirerar
Jag fann kursen ”Stadsolding i Lund” och tvekade inte sekund på att anmäla mig. Med hjälp av den kunskap jag fick på vardera lektion upprepade jag samma förlopp hemma i min egen trädgård. Jag frösådde en mängd olika örter, blommor och grönsaker samt tog sticklingar från bärbuskar. Vi grävde upp en del av gräsmattan och anlade ett litet odlingsland och fann där mängder av rötter från samma växt vår vän tidigare röjt undan. Vi var noga med att dra upp så mycket vi kunde och slängde det i vårt trädgårdasvfall en bit bort. Vi byggde tre odlingsbäddar med lock på i förhoppning att kunna odla i dem under både den varma och den kalla tiden på året.

Maj 2013: Rötter från parkslide dyker upp
Snart började det sticka upp små röda skott på hela ytan, liksom på andra sidan parkeringen. Vi förstod att detta inte var något att leka med utan gav oss på det direkt och plockade de små skotten. I samband med trädgårdsmässan i Malmö och i samtal med Anders Kjellsson fick jag veta vilken växt som dominerade min trädgård. Parkslide. I England klassas mark drabbad av parksliden för ”industrimark” menade Kjellsson, av den anledning att det inte går att göra något med den. Inte ens kor, hästar, får eller grisar är glada i växten. Snart kom uppgivenheten. Växten kunde växa 1 dm om dagen. Oavsett hur mycket vi röjde kom den alltid tillbaka. Tillslut fokuserade vi på odlingslandet som i takt med att grönsakerna blev större faktiskt lyckade minmiera mägden parkslide i landet. Dock fortsatte det växa på flera andra områden i trädgården och med jämna mellanrum tog vi lien eller röjsågen och hög ner den i förhoppning om att vi skulle trötta ut den. Till viss del tror jag att vi lyckades med det. Eller så var det perioder med mindre sol som påverkade Parksliden negativt.

Sommar och höst 2013: Borrelia efter buskröjning 
I samband med att min sambo var ute och högg ner parksliden drabbades han av fästingbett. Under semstertid plockade vi minst en vart tredje dag. Detta ledde i sin tur till Borelia, första gången i maj, sedan en sväng i juli och så igen i september. Tre antibiotikakurer senare funderar vi allvarligt på om vi ska söka boende någon annanstans.

I följande presentation om parkslide kommer bl.a. växtens ursprung, egenskaper, spridning och hur den påverkat människors boendemiljö att beskrivas.

1 kommentar:

  1. Hej
    Hur gick det sedan? Jag läser med intresse, men jag har frågor om hur man kan äta Parkslide? Jag har tyvärr inga egna. Kan man äta den som grönsak, kokt som kanske morötter? Kan man anrätta den som grönkål till Jul? Kan den ersätta potatis? Kan den vara en basgrönsak i hushållet, som potatis?
    Vad händer om man tar varje skott som kommer upp och äter upp det?
    Min granne på koloniområdet hade/har lite Parkslide, men plockar dem inte. Överhuvudtaget är det ingen som tror att det går att äta, ja nästan som Kirskål...

    Hälsar
    Staffan

    SvaraRadera