torsdag 2 maj 2013

2 maj Växter växer i växthus och växthus växer på åkern!


Vi elever har inte varit i växthuset i Stadsparken på länge. Vår lärare Nils har varit där och skött om plantorna - som tur är. Men nu måste flera uuutuut! Avhärdning och utplantering väntas i nästa vecka.
2 maj, i växthuset
Växthuset har klarat sig relativt väl undan de uppskattningsvis 27 000 människor som firade valborgsmässoafton i stadsparken... En tung flaska har kastats genom glasväggen, det ligger glassplitter i en del krukor och i jorden på golvet, men inga växter har skadats.

Dagens huvudsakliga uppgift är omplantering av våra sådder. En del, såsom pumpa och tomat, har verkligen vuxit till sig rejält. En del sticklingar behöver också omskolas. Det är lättare att plantera om ifall rötterna inte är alltför blöta, får vi veta.

Växter kan drabbas av stress av olika slag, till exempel på grund av utrymmes- och vattenbrist eller för hög värme. De ledset slokande plantorna i pluggbrättena behöver vi därför ge extra mycket kärlek idag säger Nils. På frågan om vilken sorts kärlek svarar han ”vattenkärlek!”.

Betydelsen av vilka frökällor man använder i sin odling får vi en illustration av med hjälp av två olika sorters ruccola. I ett brätte där hälften var sått med sandsenap (vildväxande här i norr) och hälften med senapskål (”äkta ruccola”, från Medelhavsområdet) var skillnaden tydlig. Eftersom de växte tillsammans hade de haft samma förutsättningar, men senapskålen hade stocklöpt och börjat blomma av stress. Många växter har svårt för de långa sommardagarna här i norr, de blir stressade av att få så mycket ljus och går i blom. Ett tydligt exempel på vikten av att ha frökällor som passar det lokala klimatet, och ännu ett argument för bevarande av frömångfald, en viktig fråga som ofta dyker upp under kursens gång.

Kanske tänker man att man kan använda plantor som gått i blom för att få frö till utsäde, för att tillvarata alla befintliga resurser, men det är ingen god idé. Det man för vidare till nästa års odlingar är då anlag för att gå i blom tidigt, och det vill man ju ej. Det bästa är att äta upp stocklöpta plantor, ruccolablommor är vita med rosalila ådring och blir ett vackert tillskott i salladen!

Medlemmar av kålsläktet har särskilt lätt för stocklöpning.

För att tomatplantor skall satsa på fruktsättning och inte bara vegetativ tillväxt är de viktigt att ”tjuva” dem, vilket innebär att man knipsar bort de skott som kommer i plantans bladveck. Är tjuvskotten långa kan de användas till sticklingar, ingenting i odlingarna skall förfaras i onödan!

En fördel med sticklade tjuvar är att de har samma biologiska ålder som moderplantan, vilket har betydelse för fruktsättningen. Ett knep om man har ont om plats för plantuppdragning är att tidigt, redan i januari, så fem stycken tomatplantor. I mitten av april tjuvar man dem, och får en massa plantor som är redo att börja blomma.

En härlig vårdag. Hanna hade bakat äppelkaka som avnjöts i solen utanför växthuset, fikapausen kombinerades med samtal och frågestund med dagens gäst, Jonathan Korsár från Färnebo folkhögskola, som vår kurs tillhör. Han berättade även om en kurs de skall ha nästa läsår, Hållbar omställning - driva lokala projekt som verkar mycket intressant! Någon uttryckte spontant ”Den kursen vill jag gå!”.
/Karin

På kvällen hölls det ett informationsmöte på Studiefrämjandet om olika kurser, några av kursdeltagarna var där och berättade om vår kurs. På åkern fortsätter växthuset som tillhör Odla i Lund att ta form.



 
Installationsmanual för bygge av stort växthus:

1. Mät noga ut var växthuset ska stå. 
2. Borra djupa hål.
3. Stoppa i rör som du kan gjuta i.
4. Glöm inte att sätta i stolparna som växthuset ska fästa i före du häller betong i rören.
Ta gärna en vän eller kollega till hjälp som kan mäta eller banka.

6. Låt det mesta av betongen pricka rören. Om du spiller lite bredvid gör det ingenting.  VARNING! Bygge efter beskrivningen ovan sker på egen risk. Flera viktiga moment har helt säkert förbisetts. Fortsättning följer. /SaraFör dej som trillar in på denna blogg av en slump, klicka vidare och läs mer om projektet Odla i Lund och folkhögskolekursen Stadsodling i Lund
5. Lotsa betongbilsföraren rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar