tisdag 28 maj 2013

Recept: Amarantbiffar och bovetebullar

Jag fixade ihop biffar idag, blandade bara kokt amaranth med lite lök, mycket kryddor och lite fiberhusk och stekte i olja. Jättegott och snabbt!

Och har förresten skrivit ner receptet på brödet utan sädesslag, ägg eller mjölk som vi pratade om en gång för ett tag sen!

Ingredienser:
2 dl HELT bovete
0.5 dl solroskärnor + 1.5 dl vatten
0.7 dl krossade linfrö
1 dl hela linfrö
1-2 dl valfriga kärnor/nötter /frö (ex pumpafrö, hampafrö, hackad mandel, sesamfrö, solroskärnor)
Gärna 2 msk psylliumfrö eller 1.5 msk fiberhusk
0.5 dl olja
Salt & lite honung

Skölj bovetet noga i både hett och kallt vatten. Koka den med salt ca 10 min i dubbelt så mycket vatten.

Under tiden grovmixar du solroskärnor med vatten. Det ska bli en vitaktig mjölk men fortfarande synas lite kärnor.
Blanda ner krossade linfrö, hela linfrö, olja, salt, honung och valfria kärnor, nötter och frö. Gärna psylliumfrö el ca 1.5 msk fiberhusk också. Blanda ner bovetet när det är kokt halvmjukt och salta lagom. Häll ev i lite mer vatten så att det blir en gröt. Låt stå ca 5 min.

Bred ut på en plåt ca 0.4 cm tjockt och grädda i 150 grader i totalt ca 40 min. Dela i bitar efter ca 20 minuter och flytta till galler, in igen tills de torkat lite och fått lite färg. För lång tid ger knäckebröd.
/Amanda

PS. Läs gärna om kursens "skafferiodling".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar