Äntligen regn. Precis som förra gången det regnade så hade vi innejobb att göra i växthuset. (Ja, det har bara regnat ordentligt två gånger sedan vi började odla på Brunnshög. Förra gången var då vi satte in tomatplantorna den 13 juni.) Bland annat skördades kilovis av basilika medan regnat smattrade. Några av de största melonerna, som måste ha tredubblat sin vikt sedan i måndags, hängdes upp i nät. Tomaterna befriades från sina nedersta blad och fick en dusch med (tjaha, jag missade anteckna, vad hette det nu då? Nån kursare får fylla i... tack.)
Basilikabladen plockas och sorteras. Kom gärna tips för användning & förvaring! |
Nät som innehållit röd lök hängdes upp i eget snöre för att skona plantan. |
Tomatplantorna befriades från sina nedersta blad. |
Besök av Ett Grönare Lund, Concrete farming och lärare från SLU Alnarp
Det mesta går visst att grilla.
Bondbönor blev superfint och trevligt pill. |
Oväntat besök av "köksträdgårdens okrönta drottning"
Hanna Gunarsson, Karin Jansson och Lena Israelsson. |
Se där ja. Kul. För är det någon som kan inspirera till odling så är det ju Lena, med minst 9 odlingsböcker utgivna bara sedan år 2000. Nu fick Hanna tips om att basilika kan mixas med olja och frysas in för att senare plockas fram som en halvfärdig pesto. Lena tyckte våra grönsaker var fotogeniska men hon visste inte vad hennes foton av desamma kommer att användas till. Vi får se!
Pesto av basilika
Senast gjorde jag pesto av massor av basilika, 2 dl blötlagda solrosfrön, 1 pressad citron, rapsolja och örtsalt. Varken ost eller vitlök. Gott till pasta, i potatissallad och på smörgås. Dela gärna med dig av ditt pestorecept i kommentarsfältet nedan!
/Sara
PS. Alla fotografier blir större om du klickar på dem!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar