söndag 4 augusti 2013

Om livsmedelsförsörjning vid kris i SvD

Enligt svd.se 3 aug 2013:
  • Sverige har Europas lägsta självförsörjningsgrad, under 55%. 
  • På 80-talet hade Sverige en självförsörjningsgrad på 80–100%. 
  • Beredskapslagren som fanns före 90-talet har avvecklats. 
  • Butikerna har inte matlager mer än att det räcker till en eller ett par dagar om transporterna skulle hindras.
Matpriserna har gått hand i hand med oljepriserna.
Den 4 mars 2013 förvånades jag av hur många kurskamrater som nämnde att de valt att gå Stadsodlingskursen i Lund för att de var intresserade av att lära sig bli självförsörjande. Självförsörjande på landet snarare än i staden. Jag gissar att många svenskar som igår läste Sven Lindgrens (förbundsordförande i Civilförsvarsförbundet) inlägg i Svenska Dagbladet om avsaknaden av samlat ansvar för livsmedelsförsörjning i Sverige förvånas och förhoppningsvis funderar på lösningar.

Maffig skörd av mangold på Brunnshög.
I detta läge vill jag passa på att komma med upplyftande fakta som förmedlats av några av Sveriges mest inspirerande stadsodlare och samhällsdebattörer, Karin Jansson och Niklas Wennberg, under Stadsodlingsdagarna i Lund 24 maj 2013:

"Sverige, som idag försörjer knappt halva Sveriges befolkning med mat, har jordbruksmark nog att försörja 43 miljoner om all åkerareal utnyttjades till människomat."

"FAO har visat att stadsjordbruk kan vara upp till 15 gånger mer effektivt per ytenhet än det konventionella jordbruket."

eller kort och gott: "This is the shit!"som kurskompisen Daniel sa redan i mars då vi skulle utvärdera de första två veckorna av stadsodlingskursen.

Nu när vi lärt oss något om odling är nästa utmaning hur vi ska förvara och förädla maten vi odlat så den har potential att räcka till nästa års skörd. Något av detta hoppas vi lära under kommande termin som startar i morgon, måndagen den 5 augusti. Jippi!
Min dotter Ebba målar framtiden på besök längs sagostigen

Jag kan inte låta bli att fantisera om nästnästa steg. Hur utformar vi våra bostäder, samhällen, arbetsliv och fritid så att vi klarar av att odla, förädla, förvara och fördela på ett resurseffektivt, rättvist och kretsloppsanpassat vis? Det finns redan de som erbjuder inspiration. Besök Ecotopia på Österlen där Hanna gjort en del av sin praktik. Men Ecotopia ligger på landet. Hur ser motsvarande inspiration ut i stadsmiljö? Kanske är det denna frågeställning som jag vill arbeta vidare med efter kursen. Forska?

Besök sagostigen och fantisera du med! Hur ska marken som omger Lunds stad användas i framtiden?
/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar