Blåärt och gråärt var vanliga skafferivaror förr i tiden. |
Att odla själv är en möjlighet att vara med och bevara arter och sorter som hotar dö ut och att uppleva smaker som du inte finner att köpa. Gråärt är exempel på just en sådan växt.
Ur kryddhyllan: vallmo från Santa Maria som blommat över och nu har stora vackra kapslar fulla av nya ätbara fröer. |
Vår skafferiodlign inspirerar mig att kolla upp den ideella föreningen Sesams hemsida. Sesam "verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter". Jag blir sugen på att gå med då jag inser att det är ett arbete värt att stötta!
Kikärtor växer i korta skidor, två och två. Tänk att de kan odlas i Sverige! Vill ha mer! |
Vi smakar på senap och ... och .. och .... På sista radens tredje bild är det chiafrön som vuxit upp till kraftfulla buskar och en och annan blå linfröblomma i förgrunden. Vi undrade om bladen från chiafröplantan går att äta? Läs här!
/Sara
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar